ANKARA Milliyet – Kurban Bayramı dolasıyla siyasi partiler arasında bayramlaşma ziyaretleri yapıldı.
AK Parti’ye bayramlaşma ziyareti için gelen siyasi parti heyetlerini, Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur başkanlığındaki heyet karşıladı. İlk ziyareti CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığındaki heyet gerçekleştirirken, daha sonra MHP, HÜDA-PAR, BBP, İYİ Parti, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve DSP heyetleriyle bayramlaşıldı.
İsveç’e ortak kınama
CHP’nin ziyareti sırasında AK Partili Uygur, İsveç’teki menfur saldırıyı hatırlatarak “En şiddetli şekilde lanetliyoruz, kınıyoruz” dedi. Anayasa değişikliğinin en geniş mutabakatla gerçekleşeceğine inançlarının tam olduğunu belirten Uygur, depremde zarar gören şehirleri ayağa kaldırmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini de ifade etti. CHP’li Emre ise saldırıyı kınadıklarını kaydederek, “İsveç makamlarının gerekli yasal düzenlemeyi yapmaları ve bu olayın önüne geçmeleri lazım” diye konuştu.
16’lı masa diyaloğu
AK Parti’ye ikinci ziyareti Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ın başkanlığındaki MHP heyeti yaptı. Ziyarette Durmaz ile Uygur arasında ilginç bir “16’lı masa” diyaloğu yaşandı. “16 masa nasıl, ne zaman kurulacak onu da bekliyoruz” diyen Durmaz’a Uygur, “Masa çok kalmadı aslında” yanıtını verdi. Durmaz da “Alt alta yazıyoruz 16 olmuyor. Bilemiyorum nasıl olacak” diye konuştu.
Kısa gerginlik yaşandı
AK Parti’ye İYİ Parti adına ziyareti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel başkanlığındaki heyet gerçekleştirdi. İsveç’te yaşanan olayı kınadıklarını belirten Yüksel, “Kutsal kitabımıza yapılan saygısızlığı kabul etmemiz mümkün değil” mesajını verdi. Heyetler arası kentsel dönüşümlerle alakalı kısa bir gerginlik yaşanırken, Yüksel’in “keşke imar barışları da olmasa” demesi üzerine Uygur, “Şimdi bu noktada aslında ev sahibi olarak söylenecek çok şeyler var. Ama bugün bayram ve nezaket kuralları çerçevesi içerisinde şu kadarını söyleyeceğim. Kentsel dönüşüm noktasında ne zaman hani önemli ve büyük bir adım atmaya çalıştıysak bunun dava yoluyla önüne geçmeye çalışan maalesef bir grup oldu. Vatan Partisi de geldi, onları da bekletmek istemiyorum” yanıtını verdi.
AK Parti yeni anayasa için destek talep etti
CHP genel merkezinde heyetleri, Kadın Kolları Genel Başkanı ve Parti Meclisi Üyesi Aylin Nazlıaka başkanlığındaki heyet karşıladı. İlk ziyareti AK Parti heyeti gerçekleştirirken, ardından DSP, Vatan Partisi, HDP ve Yeşil Sol Parti, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, Zafer Partisi, Memleket Partisi, BBP, Demokrat Parti, ANAP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi ve Milli Yol Partisi heyetleriyle bayramlaşıldı. AK Parti heyetinin başkanı Murat Alparslan, yeni ve sivil anayasa çalışmaları için destek istedi. CHP’li Nazlıaka ise seçimin adil olduğundan şüphe duyduklarını söyleyerek, “Var olan Anayasa’ya uymayanlar şimdi nasıl bir yeni Anayasa yapacak?” dedi. Alparslan’ın ise “Türkiye’de seçimlerin adil yapıldığına dair en ufak şüphe değil milletimizde, ülkemizde, dünyada yok” yanıtını verdi.
Nazlıaka daha sonra “Ne oldu da bir gecede İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçildi?” derken, Alparslan ise “Milli manevi değerlerimiz, milletin hassasiyetleri gözetilerek atılacak her türlü adım mutluluk getirir, Bunun peşinde olunabilir” diye konuştu.
MHP’den CHP’ye kurultay sorusu
MHP’ye ziyaretlerde karşılamayı Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya başkanlığındaki heyet yaptı. CHP’nin MHP ziyaretinde Karakaya’nın “Kurultay çok adaylı mı geçecek” sorusunu yanıtlayan Emre, “Şu anda net olarak aday olacağını açıklayan yok. Güreşte ‘el ense çekmek’ diye bir tabir var. Herkes bir görmek istiyor durumu. Aday olmak isteyen olabilir” dedi.