GÜLDEN ÇOKTAN- İstanbul’da sivrisinekle daha etkin mücadele edebilmek için bilim insanlarından yardım alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Vektörle Mücadele Birimi Kurulu ilk projesini Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi’nde hayata geçirdi. Proje kapsamında ekipler, belli bölgelere kurduğu tuzaklarla sivrisinek larvalarını toplayacak ve vektörlerin türünü belirleyecek. Sağlık Dairesi ekipleri bu yolla İstanbul’un hangi bölgesinde hangi tür sivrisineklerin yaygın olduğu tespit edecek. Sivrisinek türlerinin tespiti ve kayıt altına alınmasıyla türlere özgü biyolojik ve ekolojik özellikleri dikkate alınarak daha etkin mücadele yapılabilecek. Bu sayede birçok bulaşıcı hastalığın kontrol altına alınması hedefleniyor.
407 larvalar tuzağı
Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde sivrisinekle mücadele çalışmalarını 182 araç, 611 personelle sürdürürken 39 ilçede de 407 larva toplama tuzakları aktif olarak takip ediliyor. İhtiyaç olduğunda bu sayı 2000’e kadar çıkabilecek. İki haftalık periyotlarla toplanan çubuklarda tespit edilen yumurtalar sayılıyor ve Vektör Kontrol Sistemi’ne kaydediliyor. Yumurta görülen lokasyonların bilgisi saha ekiplerine bildiriliyor. Tespit edilen kaynaklar fiziksel mücadele ile ortadan kaldırılıyor ve vatandaşa bilgi veriliyor.
Sivrisinek haritası
İBB’nin Eyüpsultan Halk Sağlığı Merkezi’ne kurduğu “Tür Tayin Laboratuvarı” sayesinde İstanbul’un sivrisinek haritası çıkarılacak. Laboratuvara getirilen sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar araştırılacak ve buna uygun tedbirler alınıp, ilaçlamalar yapılacak.
İstanbul genelinde istilacı sivrisinekler türlerine yönelik çalışmalarda, iki haftalık periyotlarla sivrisinek yumurtaları toplanıyor. Bu yumurtalar sayılıyor ve sivrisinek popülasyon yoğunlukları takip ediliyor. İstilacı sivrisinek türleri dışındaki türler için ise haftalık veya 2 haftalık periyotlarda devamlı takip ve kontrol yapılıyor.
Laboratuvar nasıl işleyecek
Sivrisinekleri laboratuvara getirmek için kurulan siyah renkli plastik malzemeden yapılmış bir litre hacminde silindirik kaptan ibaret olan Ovitrap adı verilen tuzaklarda sineklerin yumurta bırakması için 15 cm boy ve 2.5 cm eninde herhangi bir kimyasal içermeyen tahta çubuk bulunuyor. Tuzaklardan toplanan tahta çubuklar laboratuvara taşınıyor. Sivrisinekleri bu tuzaklara çekmek için de karbondioksit kaynağı kullanılıyor. Laboratuvara gelen sivrisinekler erkek mi, dişi mi, hangi türden, üreme potansiyelleri, hangi ilaç türüne dayanıklı gibi birçok konuda araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalar etkin ilacın tespiti için büyük önem taşıyor.