GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul – Yaz aylarının gelmesiyle sivrisinek şikayetleri de artış gösteriyor. Sivrisinek ısırığından kaynaklı kaşıntı ve yara şikayetiyle hastanelere başvurularda da yoğunluk yaşanırken uzmanlar, sivrisineklerle mücadele anlamında ivedelikle hareket ederek önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.
5 tür sivrisinek
İstanbul’da yapılan araştırmalara göre beş tür sivrisinek var. İBB verilerine göre kentte bulunan 209 bin 291 sivrisinek üreme kaynağının yüzde 86’sı, insan eliyle oluşturuldu. İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı Vektörlerle Mücadele Ekipleri, megakent genelinde mücadele çalışmalarını altı birim üzerinden toplam 611 personelle sürdürürken iki yıl önce beş ilçede pilot uygulamasını sürdürdüğü “Sivrisinek Bildirim Sistemi”ni de temmuz ayında hayata geçirdi.
1 Temmuz’da aktif olarak hizmet vermeye başlayan uygulamaya bir ayda 2 bin 230 şikayet ve talep iletildi. Uygulamayı kullanmak isteyen vatandaşlar, “İstanbul Senin” uygulamasını indirerek oradan “Vektörle Mücadele” butonu ile şikayetlerini iletebiliyor.
Vektörlerle mücadele çalışmalarına vatandaşların katılımının ve iş birliğinin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken İBB Sağlık Daire Başkanı Uzm. Dr. Önder Yüksel Eryiğit, kayıt altında bulunan 209 bin 291 sivrisinek üreme kaynağının yüzde 86’sının insan eli oluşturulduğunu vurgulayarak, “Saksı altlıklarında, bidon ve varillerde biriken suların dökülmesi, aşırı yağmurlardan dolayı su biriken alanların drenajının yapılması, tıkanan rögar ve derelerin açılarak sulara akışkanlık kazandırılması, park, bahçe ve mezarlıklarda fare-sıçan yuvalarının kapatılması gerekir” dedi.
12 ay mücadele
Sivrisinekle mücadeleyi 12 ay boyunca sürdürdüklerini söyleyen Eryiğit, “Haftalık periyotlarla üreme kaynaklarında kontrol çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Erişkin sivrisinek mücadelesi ise Haziran-Eylül ayları arasında İstanbul’da girilebilen bütün sokaklarda ULV cihazları ile ilaçlama çalışmaları yapıyoruz. Kış aylarında ise sivrisineklerin kışı geçirdiği alanlarda mücadele çalışması yürütüyoruz” diye konuştu.
Lastikten sonra ‘şans bambusu’
Almanya’da 2013 yılında tropik sivrisinek türlerinin ortaya çıkması nedeniyle büyük bir mücadele verilmişti. Uzmanlar, Almanya’ya sivrisineklerin eski oto lastikleri ile taşındığı kanısına varmıştı. Sivrisinek uzmanı Kıvanç Sevim, şunları söyledi: “1976’da Arnavutluk bağımsızlığını açıkladığında ekonomik bazı girişimlerde bulundu ve Asya’dan kullanılmış araç lastiklerini Avrupa’da yeniden işleyip piyasaya sürme gibi girişimde bulundu. Böylece yumurtalar Avrupa’ya taşındı. İklimsel şartların etkisiyle de çoğalarak güzergahta bulunan Avrupa ülkelerine yayıldı.
Diğer bir tehlike ise Sarı humma sineği. Bu da yine kullanılmış lastiklerle Doğu Karadeniz’den giriş yaptı. Ama şu an yayılım alanı çok dar. Artvin ve Rize’de yayılım gösteriyor. Eski lastiklerin yanı sıra “şans bambusu” denilen ürünlerle de ülkelere giriş yapıyorlar. Bambuların içerisindeki yumurtaların deniz yoluyla Hollanda, Belçika’ya taşınmasıyla gelebiliyorlar.”