‘Sıfır Atık hareketi üstün başarıya ulaştı’

Erdoğan, mesajında gelecek kuşaklara çöp dağları ve hatta okyanusta atıklardan müteşekkil yedinci bir kıta bırakmak üzere olunduğuna işaret ederek “Sıfır Atık hareketinin kısa zaman diliminde ulaştığı üstün başarı çevre sorunlarında insanın bireysel çabasının önemini tüm dünyaya gösterdi” dedi.

Erdoğan, video mesajında yeryüzündeki tüm canlıların geride varlığının türünün izini bırakırken, insanların medeniyetlerinin izlerini bıraktığını dile getirdi.

Atıksız bir yaşam

İnsanlardan geriye bir yandan muhteşem mimari yapılar ve sanat eserlerinin kalacağını söyleyen Erdoğan, “Ama diğer yandan gelecek kuşaklara çöp dağları ve hatta okyanusta atıklardan müteşekkil yedinci bir kıta bırakmak üzereyiz. Oysa doğaya terk ettiğimiz atıkların büyük bir kısmı yeniden kullanılabilecek, ömrünü tamamlamamış ürünlerden oluşuyor. Yeryüzüne bırakacağımız bu izi belirlemek bizim elimizde. İnsanın günlük hayatındaki küçük değişikliklerle, doğa dostu atıksız bir yaşam ile iklim değişikliği hastalığına karşı dünyaya şifa olabiliriz. Türkiye’de başlattığımız Sıfır Atık hareketinin kısa zaman diliminde ulaştığı üstün başarı çevre sorunlarında insanın bireysel çabasının önemini tüm dünyaya gösterdi” diye konuştu.

Bu kazanımlar neticesinde Türkiye’nin liderliğinde BM Habitat’ın değerli desteğiyle 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, BM bünyesinde tüm üye ülkelerde Sıfır Atık hareketine rehberlik edecek bir danışma kurulu tahsis edildiğini belirtti. Doğayı bertaraf edemeyeceği atıklardan kurtarmak için hiç kuşkusuz çok büyük adımlar atıldığını bildiren Erdoğan, “Buna karşın tüketimin amaç haline geldiği bir çağda elbette yolumuz çok uzun. Asıl çarpıcı değişimin kullan-at kültüründen uzaklaşarak, neredeyse hiç atık üretilmeyen bir yaşam tarzını benimsediğimizde gerçekleşeceğine inanıyorum. Küresel sıfır atık hareketinin ülke ülke insan insan yayılması o günlerin artık çok da uzak olmadığını gösteriyor. Elde ettiğimiz başarıyı her şeyden önce halkımızın ve elbette kadınlarımızın projeyi sahiplenmesine borçluyuz” dedi.

‘Kadınların mahareti’

Emine Erdoğan, bir kadın olarak Sıfır Atık hareketinin hamiliğini ve Sıfır Atık Danışma Kurulu’nun başkanlığını yürüttüğünü, yine çevre liderliğiyle dünyaya rol model olmuş başka bir kadın olan dostu Maimunah Sharif ile bu yolda yürümekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Erdoğan, “Her şey gibi şehirlerimiz de kadınların çevreyi ve toplulukları şekillendirmedeki mahareti sayesinde daha yaşanabilir ve sürdürülebilir mekanlara dönüşüyor” mesajını iletti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir