Milliyet.com.tr/ÖZEL Otomotiv sektöründe devam eden çip krizi, hammadde ve taşıma maliyetlerindeki artış ve araç bulunurluğundaki sıkıntılar devam ediyor. Hal böyle olunca araç fiyatları da gün geçtikçe artmaya devam ediyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe stokçuluk ve haksız fiyat artışlarına karşı inceleme başlattı. Eylül ayından bu yana satılan 260 bin araç mercek altına alındı. Bakanlık otomotiv sektöründeki stokçuluk iddialarıyla ilgili harekete geçti.
260 BİN SATIŞ MERCEK ALTINDA
Geçen yıl Eylül ayından bu yana satılan 260 bin araç mercek altına alındı. 13 distribütör ve 257 bayiiden satış sürecine ilişkin ayrıntılı bilgi talep edildi.
Ayrıca, 260 bin alıcıya da ulaşılarak satın aldıkları araçlar için elden ödeme yapıp, yapmadıkları, zorunlu aksesuar satın almaya zorlanıp zorlanmadıkları gibi bilgiler istendi.
Aksesuar bedelinin elden mi yoksa banka üzerinden mi yapıldığı soruldu. Liste fiyatının üzerinde talep edilen ücret ‘vergi kaçakçılığı’ sayıldı
Liste fiyatları üzerindeki ödemeler ve tahsilat yöntemi hakkında bilgi talep edildi. Liste fiyatının üzerinde talep edilen ücret vergi kaçakçılığı olarak nitelendirilecek. İnceleme sonucunda araç satışlarında usulsüzlük tespit edilirse ilgili bayi ve distribütörlere cezai işlem uygulanacak.
Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı:
“Sıfır otomobile erişimin oldukça güç olduğu bu dönemde bayilerin kişilere ayrıcalıklı öncelik tanımak adına liste fiyatlarına ek olarak ekstra aksesuar satışı ya da kasko ve trafik sigortasını kendi bünyelerinde yaptırma zorunluluğu talep ettikleri gibi bazı iddialar gündemdeydi.
“CEZAİ MÜEYYİDE UYGULAYABİLİR”
Bakanlığımız konu üzerinde geriye dönük inceleme başlattığını açıkladı. Bu noktada Bakanlığımız iddialar üzerinde somut delile ulaştığı taktirde yasal çerçeve içerisinde cezai müeyyide uygulayabilir. Önemli olan bu tür talepler varsa önüne geçilmesidir.
Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş geçtiğimiz günlerde araç stoklamak suretiyle otomobile ulaşımı güçleştiren ve piyasayı daraltan kişi ya da kuruluşların tespiti hakkında Ticaret Bakanlığımız nezdinde çalışma başlattıklarını açıklamıştı.
Biz ikinci el otomobil satıcıları olarak yetki belgesi ve tabi olduğumuz yönetmelik ile Ticaret Bakanlığımızın vergiye tabi olan yasal kuruluşlar olduğumuz için de Maliye Bakanlığımızın her daim denetimi ve gözetimi altındayız.
Yani aldığımız ve sattığımız otomobiller ile stoklarımız yasal olarak kayıt altında bulunmaktadır. Dolayısı ile sayın Bakanımızın burada kastının sektör dışı bazı kişi ya da kuruluşlar olduğunu düşünüyoruz.
BAZI SIFIR OTOMOBİL MODELLERİNDE ÜRETİM YAPILMAMASININ SEBEBİ NEDİR?
Normal süreçte fabrikalar yılda bir ya da iki kez bakım onarım ya da bant değişikliği sebebiyle üretime ara verebiliyorlar. Olağan dışı verilen araların temel sebebi hammadde tedarik sıkıntısı. Yeteri kadar parça üretilip tedarik edilemediğinden fabrikalar bir süre üretime ara vermek zorunda kalabiliyorlar.
ZORUNLU SATIŞ!
Zorunlu aksesuar satışı kasko ve trafik sigortasının kendi bünyelerinde yapılmasının zorunlu tutulması ya da takasa ikinci el araç almadan sıfır araba satışı yapılmaması gibi duyumlar hem vatandaşlarımızdan hem meslektaşlarımızdan geliyor. Bu noktada ticaretin akışını bozan haksız uygulamaların önüne geçilmesini ve bu konular hakkında çalışma yapılmasını bizlerde oldukça olumlu karşılıyoruz.”