‘Şiddetin gerekçesi olamaz’

MELTEM GÜNEŞ Ankara – Yanık, “Şiddete eğilimli olduğunu düşünerek rehabilite için bakanlığınıza başvuru oldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Rehabilite olmak için başvuran erkek yok maalesef. Şiddet uygulamış faille alakalı koruyucu, önleyici tedbirlerin arasında bir de sağlık tedbirleri eklendi. Mahkemeler gerekiyorsa bir sağlık tedbiri ekliyorlar. Daha sonra kişi hastanelerde bu sağlık tedbirine uygun rehabilitasyon hizmeti sürecini başlatmış oluyor. Bakanlık olarak biz süreci takip ediyoruz.”

‘Mevzuat uygulanmalı’

Yanık, Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadele mevzuatının iyi çalışılmış bir mevzuat olduğunu dile getirerek, “Ancak, uygulama tarafı da var. Mahkemelerden kolluk kuvvetlerine, kamu kurumlarından toplumsal farkındalığa kadar bir sürü şey girer işin içine. Uygulamayla mevzuatın senkronizasyonunu sağlamalıyız” diye konuştu. Tedbir ve koruma kararlarının kışkırtıcı etkisinin yüksek olmadığına da dikkat çeken Yanık, “Öldürülenlerin yüzde 8’e yakını koruma kararı altında yüzde 92’sinin böyle bir talebi yok” dedi.

Yanık, kadına yönelik şiddetle mücadelede medyanın da önemli bir paydaş olduğunu vurgulayarak, “Yeni bir dil inşası önemli. Sağlıklı bir bakış açısını kurmamız gerekiyor. Şiddetin mazereti yok, gerekçesi olmaz. Şiddetin reddedildiği, şiddet failinin itham edildiği, bir mekanizmayı toplumun önüne koymalıyız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir