Sıcak bir yuva her çocuğun hakkı

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021 yılında yayımladığı genelge doğrultusunda, geçen yıldan itibaren 30 Haziran, “Koruyucu Aile Günü” olarak kutlanıyor. Koruyucu aileler, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında olamayan çocukların eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu, kendi aile ortamlarında kısa veya uzun süreli olarak, ücretli ya da gönüllü statüde devlet denetiminde üstleniyorlar.

Sayılar giderek artıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruyucu aile hizmetinin yaygınlaştırılması için yoğun bir çalışma yürütüyor. Koruyucu ailelere, Temel Anne-Baba Eğitimi, Çocuk Gelişimi, Ergenlik, Bağlanma ve Gelişim, Travma ve İyileşme gibi birçok başlıkta eğitim veriliyor. Ailelere teşvikler ve destekler de sağlanıyor. Yürütülen çalışmalar, koruyucu aile sayısını artıyor. Bakanlık verilerine göre, 2021 yılında 6 bin 978 koruyucu aile, 8 bin 459 çocuğa kol kanat gerdi. 2022 yılında 7 bin 186 koruyucu ailenin yanında 8 bin 703 çocuk kaldı. Bu yıl ise 9 bin 180 çocuk, 7 bin 581 koruyucu ailenin yanında sıcak bir aile ortamında yetişiyor.

Depremzede çocuklar

Binlerce insan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından refakatsiz kalan çocuklara koruyucu aile olmak için harekete geçmiş, önceki yıllarda koruyucu aile olmak için günlük ortalama üç başvuru alınırken, sadece 10 günde bu rakam 290 bine ulaşmıştı. Depremzede çocukların kimlik tespitinin ardından yakınlarıyla buluşturulmasını önceleyen Bakanlık, ilk etapta depremzede çocuklara yönelik koruyucu aile hizmeti uygulamıyordu. Ancak depremde yaklaşık beş ay geride kalırken artık depremzede çocuklar da bu hizmetten faydalanıyor. Son rakamlara göre, depremlerin ardından refakatsiz kalan ve tedavisi tamamlanan 44 çocuk, Bakanlıkça kuruluş bakımına alınırken, yedi çocuk “Akraba veya Yakın Çevre Koruyucu Aile Modeli” kapsamında akrabalarının yanında koruyucu aile hizmetinden yararlanmaya başladı.

Koruyucu aile olmak için şartlar neler?

Koruyucu aile hizmetinde çocuklar, uygunsa öncelikle akrabaları ve yakın çevrelerinin (ikinci dereceden akraba/komşu vb.) yanında bakılıyor. Koruyucu aile olmanın şartları arasında Türkiye’de sürekli ikamet ediyor olmak, en az ilkokul eğitimi almış olmak, 25-65 yaş aralığında bulunmak ve düzenli gelire sahip olmak yer alıyor. Koruyucu ailelik için ikamet edilen ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne dilekçe ile başvurabileceği gibi, e-devlet üzerinden de başvuru alınıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir