Eğitimini Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi’nde tamamlayan Başak Doğan, Türkiye’de dünya standartlarında a capella koro müziği icra eden Chromas ve Vokal Akademi Pop & Caz Korolarının şefliğini yapıyor. Voice Up A Cappella Festival’in yaratıcısı, yürütücüsü Doğan aynı zamanda, doğaçlamaya alan tanıyan, pedogojik altyapılı bir metod olan Vocal Painting’in (VoPa) de ülkemizdeki tek uygulayıcısı. Geçen yıl Dünya Koro Konseyi’nde Türkiye’yi temsil etmek üzere seçilen sanatçı, Güney Kore’de 2023 Dünya Koro Olimpiyatları’nda jüri olarak görev aldı. Vokal Akademi Mart ayı boyunca atölyele, şan tekniği ve doğaçlamaya odaklanan buluşmalara imza attı. Doğan ile koro kültürünü ve deneyimlerini konuştuk.
Chromas by Başak Doğan projesinin kökeni nedir?
Klasik bir koro konserinde koro gelir, şarkılarını kendi dünyasında söyler ve sahneden iner. Bu bana seyirciden kopuk ve iletişim kurmadığınız bir yöntem gibi geliyor. Ben şef olarak hem içimizdeki heyecanı seyirciye yansıtmak hem de dönüp sık sık onlarla konuştuğum bir dünya yarattım. Kadın-erkek karışık bir düzenimiz var sahnede, bu bizim duruşumuzu gösteren ve çeşitliliğimizi yansıtan bir görsellik sunuyor. Repertuarımızı oluştururken hem çok keyifli bir hikâye anlatıyor olmaya hem de çıkardığımız çılgın armonilerin büyüsünü aksettirmeye özen gösteriyoruz. Danimarka’da yaratıcısından öğrendiğim Vocal Painting (Vopa) metodu bizim performansımızı en çok ayrıştıran kısım. Bu sayede seyirciyle bir arada, daha önce hiç duyulmamış bir melodiyi birlikte oluşturup bunun keyfini sürebiliyoruz.
Vokal Akademi çatısı altında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Chromas neredeyse 10 yıldır faaliyet gösteriyor ancak, vokal müziği erişilebilir ve daha önemlisi korkmadan denenebilir, deneyimlenebilir bir sanat olarak göstermek için 2020’de kurduğum Vokal Akademi çatısı altında tam olarak buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. İnsanların gözlerini, kulaklarını ve en önemlisi kalplerini açık hale getirmelisiniz ki doğaçlamaya ve özgür bir şekilde ses çıkarmaya olanak tanıyan bu müzik türünü daha yakından tanısın.
Şarkı söylemeyi sevenlere kapıları açık
Koronuzun kapısı herkese açık mı?
Her yaz döneminde, sezon öncesi açık çağrı ile seçme yapıyoruz. Bir değerlendirme sonrası ekibimize katılmak mümkün. Koro çalışmasına kendini adamaya vakti olmayanlar ama şarkı söylemeyi denemek, bu süreçleri merak eden herkes her ay düzenli olarak açtığımız atölye çalışmalarına da rahatlıkla katılabilirler.
2024 programınızda neler var?
Bugüne dek Tarkan, Korhan Futacı, Duygu Soylu, Evrencan Gündüz, Mor ve Ötesi, Mercan Dede, Dolu Kadehi Ters Tut gibi pek çok isim ve grup ile birlikte üretimler yaptık. Bu üretimlere devam edeceğiz. Voice Up A cappella festivali’nin ikincisi için çalışmalara başladık. 2025’te gerçekleşecek festival için yine Avrupa’nın pek çok yerinden müzisyen ağırlayacağız.