Şehirler kendi gıdasını üretecek

MİTHAT YURDAKUL- 2023-2025 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, fiyat istikrarı ve istihdam için bir dizi adım atılacak. Bireysel emeklilik sisteminde (BES) otomatik katılım sistemi, diğer emeklilik sistemleri ile değerlendirilerek, özel emeklilik sistemine dönüştürülecek. Uzaktan öğrenme yöntemleri teşvik edilerek bireylerin sertifika almalarına imkan tanınacak. Büyük şehirlerin ihtiyacı olan belirli yaş sebze ve meyvenin şehirlerin kendi çevrelerinde yetiştirilmesine ilişkin kent tarımı çalışmaları başlatılacak.

OVP’ye göre, finansal aracılık işlemleri, TL’nin cazibesinin artırılmasına uyumlu şekilde yeniden düzenlenecek. Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesi’nin birinci ve ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirası’nın kullanım testlerine başlanacak. Finansal sektörün “boyutuna, karmaşıklığına ve gelişimine” uygun, teknoloji odaklı yeni denetim yöntemlerinin hayata geçirilmesinin öngörüldüğü OVP ile finans ekosistemine destek hizmeti veren kritik finansal teknoloji firmaları da denetim ve yaptırım kapsamına alınacak. Kripto varlık alım satım platformları düzenleme kapsamına sokulacak.

Tamamlayıcı emeklilik

OVP’ye göre sigortalılık oranının ve katılımcı sayısının yeterli düzeye ulaşması, sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün derinleşmesi ve tabana yayılması amacıyla bireysel sigorta ve özel emeklilik branşlarında ürün çeşitliliğinin artmasını destekleyen uygulamalar hayata geçirilecek. BES’te otomatik katılım sistemi, diğer emeklilik sistemleri ile birlikte bütüncül bir şekilde değerlendirilerek çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülecek.

Kent tarımı

Programa göre, fiyat istikrarının sağlanması amacıyla, gıdada lojistik ve enerji maliyetlerini düşürmek için çalışma yapılacak. Bu kapsamda, büyük şehirlerin ihtiyacı olan belirli yaş sebze ve meyvenin şehirlerin kendi çevrelerinde yetiştirilmesine ilişkin kent tarımı çalışmaları başlatılacak, tarımda üretim ve tüketim yerleri yakınlaştırılacak. Uydu, telsiz haberleşme ağları, hava araçları, yapay zekâ ile tarımda üretim planlaması yapılacak. Fiyatların mal ve hizmetler için belirlenecek kodlar vasıtasıyla elektronik ortamda takip edilmesi sağlanacak. 

Uzaktan sertifika ile istihdama katkı

OVP çerçevesinde, istihdamın geliştirilmesi için de bir dizi adım atılacak. Buna göre, tarım, savunma sanayii, yapay zekâ, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji, havacılık ve uzay teknolojileri alanlarında nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik sektörle iş birliği çalışmaları gerçekleştirilecek. Dijital dönüşüm, teknolojik gelişmeler ve pandemi sürecinin iş mevzuatında ortaya çıkardığı ihtiyaçlara yönelik düzenlemeler yapılacak, uzaktan öğrenme yöntemleri teşvik edilerek bireylerin sertifika almalarına imkan tanınacak. Beyin göçünü önleyecek uygulamaların yanı sıra yüksek vasıflı bireylerin ülkeye geri dönüşünü sağlayacak tersine beyin göçü mekanizmaları hayata geçirilecek. Geçici iş ilişkisi kurma faaliyetini kurumsal olarak yürüten işyerlerine yönelik denetimler gerçekleştirilecek ve faaliyetler kayıt altına alınacak. Gençlerin işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak gerekçesiyle staj, yarı zamanlı ve esnek çalışma modelleri yaygınlaştırılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir