Seçim olacaksa kuru tutmak koşul

Kur şokunu baskılamanın giderek zorlaştığını söyleyen ekonomist Atilla Yeşilada, erken seçim mümkünlüğünün artığını belirterek “Eğer seçime gidilecekse kuru tutmak şart” dedi.

Ekonomist Atilla Yeşilada, iktidar açısından 2022 son baharında yapılacak seçimin 2023’te yapılacak bir seçime nazaran çok daha mantıklı olacağını belirtti. Türk Lirası’nın gücü ve pahasının halkın gözünde iktisadın gücünü ölçmek için kıymetli bir araç olduğuna işaret eden Yeşilada,  “Eğer seçime gidecekseniz kuru tutmak şart” dedi.

SİYASETTEN SİLİNİR

Mesela İktisat yayınında erken seçim ihtimali olduğuna dikkat çeken Yeşilada, “Türk Lirası kıymet kaybettiğinde vatandaşın iktisada itimadı azalıyor ve bunun da siyasi iktidara olan cezası anketlere yansıyor” dedi. “Kuru bu formda 2023 Haziran ayına kadar tutamazsın. Asıl sorulması gereken ekim ayına kadar tutabilir misiniz? Tutamazsınız” tabirlerini kullanan Yeşilada, “Ben iktidar için en korkutucu senaryoyu şu olarak görüyorum; Şayet TBMM erken seçim kararı alırsa ve akabinde kur patlarsa, AKP 2001 öncesi pek çok siyasi partiye olduğu üzere siyasetten silinir” yorumunu yaptı.

BASKILAMAK ÇOK SIKINTI

Turizm gelirlerinin cari açık problemini telafi etmesinin imkansız olduğunu söyleyen Yeşilada, “Önümüzdeki bir yılda 45 milyar dolar civarında cari açıktan bahsediyoruz. Önümüzdeki 12 ayda 160 milyar dolar iddia edilen dış borcun bir kısmı da geri ödenecek. Net kusur noksan kaleminden de para kaçabilir. Münasebetiyle bu türlü bir şoku baskılamak çok zor” dedi.

Atilla Yeşilada

Enflasyon yükselirken halkın minneti 3 ay sürer

Yeşilada, şöyle devam etti: “EYT ve 3600 ek gösterge üzere problemler temmuzda çözülecek. Kamu çalışanlarına tekrar enflasyon üzerinde bir artırım verilecek. Sözleşmeliler takıma alınacak. Son olarak da üniversite öğrencilerine af gündeme gelebilir. Bu problemleri çözdükten sonra toplumda size duyulan takdir en fazla 3 ay sürer zira enflasyon yükselmeye devam ediyor. Devlet aklı karşılığını almak için 2-3 ay içinde seçime gitmek isteyecektir.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir