‘Sayın Putin ile hemfikiriz’

Gülden Çoktan – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sayın Putin’i ağustosta Türkiye’de misafir etme hazırlığımız var. Karadeniz Tahıl Koridoru’nun uzatılması konusunda hemfikiriz.” dedi. Erdoğan, vize serbestisi için de AB’den yanıt beklediğini dile getirdi. 

Cuma namazını Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nde kılan Erdoğan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ağustosta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Türkiye’de ağırlama hazırlığı olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: “Sayın Putin ile Karadeniz Tahıl Koridoru’nun uzatılması konusunda hemfikiriz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın (Antonio) Guterres zaten Sayın Putin’e mektup gönderdi. Temenni ediyorum ki bu mektupla bizim ve Rusya’nın müşterek gayretleriyle Tahıl Koridoru’nun uzatılmasını temin ederiz. Böylece az gelişmiş, fakir Afrika ülkelerinin problemlerini süratle Sayın Putin’le müşterek kaldığımız gibi devam ettiririz.”

Erdoğan AB vize serbestisi konusundaki gelişmelerle ilgili olarak da şunları söyledi: “Şu anda beklentimiz Avrupa Birliği kanadından o beklentilerin cevabını almak. Zira Vilnius’ta görüşme yaptığım tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleriyle bunları etraflıca konuştuk, ele aldık. Hepsiyle bu görüşmeleri yaptık ve kendilerine ‘bu konuda artık 52 yıldır kapıda bekletilen Türkiye’ye yönelik olumlu adımların atılmasını istiyoruz’ dedik.”

Erdoğan, Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle ilgili olarak da şunları söyledi:

‘Arzu etmiyoruz’

“Biz komşu iki ülkeyiz. Tarihi noktadaki birikimlerimiz malum. Ve bu sürecin böyle gitmesini de arzu etmiyoruz. Miçotakis, yeni bir seçim geçirdi. Aynı şekilde biz yeni bir seçim geçirdik. Bunlarla birlikte seçim kazanan iki lider olarak adımlarımızı olumlu istikamette atalım istiyoruz. Benim kendilerinden özellikle istediğim en önemli konu başlıkları Batı Trakya ile ilgili sorunlar. Bunları artık aşalım istedik. Müftüler ile ilgili konuları aşalım istedik. Ve şu anda da özellikle bizim büyükelçilerimizin bu konuda yapacakları görüşmeler ile onlar ön hazırlıkları yapacaklar. Dışişleri Bakanlarımız ön hazırlıklarını yapacak. Daha sonra biz liderler olarak bir araya gelip atılması gereken adımları atacağız.”

Irak Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra terörle mücadele ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundu. Erdoğan ile Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel’in telefon görüşmesinde ise ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik süreci ele alınd. – ANKARA Milliyet

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir