Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir CNN TÜRK ekranlarında savunma sanayindeki son gelişmelere ilişkin sorulara yanıt veriyor. Demir’in açıklamaları özetle şöyle: Aslında bugün bir ilk oluyor. Hep birlikte ilk kez televizyona çıkıyoruz.
TAYFUN FÜZESİ
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: BORA’mız vardı bizim. TAYFUN’un başka bir özelliği var. Şu anda ön alma esaslı gidiyoruz. ROKETSAN tarafına yap demiyoruz, onlar ihtiyacı görüyor ve bize sunuyor. Devletten tek kuruş almadan başlatılmış bir proje TAYFUN. Ne ihtiyaç olduğu bilinerek başlatılıyor. HÜRJET, KIZILELMA da böyle. Katı yakıtlı bir füzemiz TAYFUN. Uzun menzilli diye nokta koyuyoruz. 300-500 dendi ama biz artık rakam konuşmuyoruz. Önceden Sinop’tan atıyorduk ancak artık buradan atarsak ülke sınırlarına düşme durumu var. O yüzden Rize’den atıyoruz. Artık daha batıya gidiyoruz ki attığımızda ülkemiz sınırları dışına çıkmayalım. Türkiye her zaman barışı önceleyen bir ülke ama saldırganlaşmak isteyenler için caydırıcı bir güç. Roket motorlarında da Türkiye çok iyi bir noktada. ROKETSAN bu yakıtları yapıyor.
SONRAKİ HEDEF UZAY
Bundan sonra gözümüz biraz daha uzay çalışmalarında. Uzaya fırlatma sistemlerini de şu an ROKETSAN çalışıyor. Bir adım sonra milli uydu fırlatma sistemimiz devreye girecek.
Murat İkinci – Roketsan Genel Müdürü: Size karşı oluşacak tehditlerinin önünü kesmesi açısından, caydırıcılık açısından silahlı kuvvetlerinin gücüne güç katacak. TAYFUN ülkemize tehdit olabilecek bütün unsurlar için caydırıcı. TAYFUN silah sistemi tamamen milli yerli imkanlarla yapıldı. Motor yanıyor yükseliyor, atmosferin sınırına kadar gidiyor diyelim. Katı yakıt depolanabilir ve uzun süre muhafaza edilebilen bir yakıt. Silahlı kuvvetlerin elini istediği yere ulaştırabilecek bir silah sistemi. TAYFUN noktasal hedef vurma özelliğine sahip. Hedef koordinatları istihbarat verileri ile geliyor. TAYFUN verilen kordinatörü tam isabet vurabilme özelliğine sahip. Civatasından harp başlığına kadar her şeyi ile yerli ve milli bir ürün. Biz teknoloji olarak sıvı katı yakıt teknolojilerini çözdük Türkiye olarak. Bundan sonraki aşama menzil değil de sahadaki vuruş oranlarını artırmaya yöneli çalışmalar olacak.
Atış denize yapılıyor. Herhangi bir zarar vermiyor, zaten bu atışta harp başlığı da yoktu. TAYFUN şu an seri üretimde. Ama gelişimini devam ettiriyor ve her aşamada testler devam edecek. Kabiliyetleri geliştiriliyor. Diğer füzelerden avantajı bütün yeni teknolojileri bünyesinde barındıran bir ürün olması. TAYFUN sizi noktasal hedef vurma konusunda çok hassas bir noktaya getiriyor. Sadece hedefi etkisiz hale getirme kabiliyeti var. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kadar TAYFUN üretebilme kabiliyetine sahibiz.