Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’daki Donbas bölgesine başlattığı askeri harekat kısa sürede savaşa dönüşürken, tüm dünyayı bir şekilde etkisi altına almıştı. Şimdilerde Donbas bölgesi ve çevresinde devam eden çatışmalar giderek yoğunlaşırken, başta Rusya olmak üzere taraflar, savaşın yakın zamanda sona ermeyeceğinin altını çiziyor.
Milliyet’e konuşan Rusya Federasyonu Devlet Duması Milletvekili Olga Nikolaevna da bu görüşte. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kurduğu Birleşik Rusya Partisi’nin kadın milletvekillerinden ve aynı zamanda 2. Dünya Savaşı’nın tarihini hatırlatmak için kurulan Gönüllülerin Zaferi Organizasyonu’nun başkanı olan Nikolaevna, askeri harekatın, Rusça dilini ve Rus vatandaşlarını korumak için sürdürüldüğünü söyledi. ABD’nin Ukrayna’da kurduğu laboratuvarla Rus halkını etkileyecek virüsler geliştirdiğini savunan Nikolaevna, “Dünyanın bu operasyonu Batı medyasının gözünden değil, yerinde ve doğal koşullarında görmesini istiyoruz. Savaşın ne kadar süreceğini ve nereye varacağını tahmin etmemiz mümkün değil. Ama tek amacımızın insanlarımızı korumak olduğunun bilinmesini istiyoruz” diye konuştu.
Moskova merkezli bir düşünce kuruluşu Valdai Tartışma Kulübü Politika Kurulu Üyesi Artyom Kureev de, “Moskova’nın 500 km yakınına kurulacak NATO ve ABD üslerine engel olmalıydık. İlk amacımız Doğu Ukrayna’daki Rusların yaşam haklarını korumaktır. Ukrayna tarafsız kalmalıydı. 2014 tarihli Minsk Protokolü ihlalini konuşmalıyız. Yetenekli bir komedyen Volodimir Zelenskiy, NATO ve ABD’nin yazdığı senaryoyu oynuyor. Temelde Ukrayna ve Rusya halkının savaş istemediğini biliyoruz. Amacımız Zelenskiy’in gitmesi değil, Minsk Protokolü’nün uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı. Savaşın yakın zamanda bitmeyeceğini belirten Kureev, “Donbas’ı tamamen güvenli bölge yapana kadar devam edeceğiz” dedi.
‘Artık trenler de gelmiyor!’
Savaşın birinci yılında bölgeye giden tek Türk gazetesi olan Milliyet, bu kez Donbas’taki Yasynuvata’daydı. Sibirya’dan, Karadeniz kıyısındaki Kafkas şehirlerine kadar pek çok yerden gelen yolcu ve yük treninin kesişme noktası olan Yasynuvata, halen cepheye en yakın yerleşim merkezi. Bombalar eşliğinde yaşadıklarını belirten Yasynuvata Belediye Başkanı Dmitriy Stanislovaviç, en büyük endişelerinin, giden insanların geri gelmemesi olduğunu söyledi. 2014’te 45 bin insanın yaşadığı Yasynuvata’da 15 bin kişi kaldığını belirten Stanislovaviç, “Şehrimiz, Asya’dan Avrupa’ya giden trenlerin kesişim noktasıdır. Ancak şimdilerde hiç tren gelmiyor.” dedi. Yasynuvata tren istasyonu çalışanı Natalia Victorovna ise, günde 100’den fazla trenin uğradığı kentin eski hareketli günlerine kavuşmasını istediklerini söyledi.