Savaş: Mülkiyet hakkı yeniden düzenlenmeli

Hatay’ı yeniden ayağa kaldıracaklarını belirten Savaş, yeni deprem yönetmeliğinin hazırlanması gerektiğini aktararak, “Ağır hasarlı binalarımızın bir kısmı yıkıldı. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları 2 ay ya da 3 ay sürse bile bütün bu hasarlı binaların yıkılması lazım. Depremi gördük, anlaşılan o ki bu gibi depremlerde mevcut deprem yönetmeliği yetmiyor. Güçlü binalar yapmamız lazım, bakanlığın çalışması lazım ve yeni bir deprem yönetmeliği hazırlanması lazım” dedi.

‘Kanun çıkarılmalı’

Mülkiyet konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Savaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şu anda 7-8 katlı hatta 10 katlı binalar bundan sonra 3-4 katı geçemeyecek. Bu nedenle burada mülkiyet kaybı oluyor. İnsanların yarısı yeni yapılan evde oturamayacak, oturabilse bile evlerin metrajı çok çok düşecek. Arazi miktarı azalacak. Bu konunun parlamento tarafından düzenlenmesi, bir kanun çıkartılması gerekiyor. Bir de biz şimdi yeniden 1/100.000’lik planları ve ulaşım master planı yeniden yapıyoruz. Antakya’nın, Defne’nin içi boşalacak, yeniden zemin etüdü yapılarak fay hatları da göz önünde bulundurularak tüm Hatay’ın yeniden dizayn edilmesi lazım. Parlamentodan kanun çıkması lazım ki en azından mülkiyet hakları korunsun ya da en düşük oranda kayba uğrasın.”

Başkan Savaş, Hatay’a yapılacak kalıcı konutlar ve hazırlanan planlara ilişkin de, “Şu anda bakanlık üzerinden 40 bin konut yapılması isteniyor. Biz bunun biraz daha yavaş yapılmasından yanayız. çünkü beton ile demir arasındaki birleşmenin ilk zamanlarda çok önemli olduğunu biliyoruz. Hem bunun yapılması biraz daha geç olsun hem de biz Hatay’ın planlanmasını ve yeniden yapılanmasını gerçekleştirelim” dedi.

‘590 mahalleden 41’ine su veremiyoruz’

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentte su sorunlarının olmadığını ama desteğin devam etmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Su noktasında yanlış anlaşılma oldu. Hatay’da çok yıkılmış yerlerin dışında suyla ilgili bir sorunumuz yok. Antakya merkezde 29 mahalleye su veremiyoruz. Yıkım çok fazla. Buralarda biz sokaklara çeşmeler yaparak ihtiyaçları gidermeye çalışıyoruz. 209 mahallemizin 35’ine su veremiyoruz. Kırsalda 383 mahallemiz var, bunların sadece altısına su veremiyoruz. Toplamda 590 üzerindeki mahalleden 41’ine su veremiyoruz. Dışarıdan gelen su çadırlarımızda, yeterli. Çadır ve konteyner kentlere gidemeyen insanımız evlerine giremediği için zaman zaman kendi mahallesine su istediği için birkaç kişi sosyal medyada bildirim yapınca bu, hassasiyetten dolayı sanki çok ihtiyaç varmış gibi duruyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir