Şansal Büyüka, Arjantin-Fransa finalinin ardından sert çıktı: Müthiş bir acemilik yaptı!

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupası’nda zafer Arjantin’in oldu. Normal süresi 2-2, uzatma bölümü 3-3 biten finalde Fransa’yı penaltılar sonucu mağlup eden Arjantin tarihinde üçüncü kez mutlu sona ulaştı. Zaferde başrolü oynayan kaptan Lionel Messi, koleksiyonuna Dünya Kupası’nı da eklemeyi başardı. Nefes kesen finalin ardından Milliyet Gazetesi’nin duayen yazarları Şansal Büyüka ve Attila Gökçe’nin görüşleri şöyle:   

FUTBOL MESSI’YE BORCUNU ÖDEDİ – ŞANSAL BÜYÜKA

“Maç sanki Arjantin ile Fransa arasında değil, günümüzün efsanesi Messi ile geleceğin efsanesi Mbappe arasında oynandı. İlk 70 dakika, günümüzün efsanesi Messi ile Arjantin’indi. Son 20 dakika, geleceğin efsanesi Mbappe ile Fransa’nın oldu.

Kupa boyunca  “çırak” muamelesi gören Arjantin’in hocası Scolani, her maç yanında oturttuğu Di Maria ile maçta başlayarak adeta oyunun ve skorun kaderini değiştirdi. Di Maria önce penaltıyı aldı, sonra çok şık bir gol attı. Scaloni’nin hamlesi “cuk” oturmuştu. Ancak penaltıda Dembele’nin acemiliğini sokak arasında “çift kale” maç oynayanlar yapmazdı. Hele sağ kanat savunucusu Kounde… Ne ilk golde, ne ikinci golde ortalıkta görünmedi. Erken uçakla Paris’e dönmüş gibiydi.

‘SCALONI MÜTHİŞ ACEMİLİK YAPTI’

Arjantin 2-0 öne geçtiğinde ortalıkta ne Fransa Milli Takımı vardı, ne de geleceğin efsanesi Mbappe… Arjantin’de Messi orkestrası çalıyor, Arjantin takımı tango yapıyordu. Maça “ustalıkla” başlayan Arjantin’in hocası Scaloni, tribünler fiestaya hazırlanırken, 60’lı dakikaların ortasında müthiş bir acemilik yaptı. Fransa için büyük tehdit oluşturan, ecel terleri döktüren ve iki golün kahramanı olan Di Maria’yı çıkartıp, yerine savunma oyuncusu Acuna’yı aldı. Yani “Ben artık kalan dakikalarda 2-0’ı koruyacağım” dedi.

Oysa Scaloni, futbolun korkaklara yüz vermediğini bilmeliydi. Bu değişiklikten sonra, çöl fırtınası, Fransa’nın arkasından müthiş esmeye, önüne geleni yakıp yıkmaya başladı. 70 dakika sahada görünmeyen, büyüteçle aranan geleceğin efsanesi Mbappe bu 70 dakikada yapamadığının çok daha fazlasını iki dakika içinde ve sonrasında yaptı. Coman’ın da girmesi ile birlikte Messi orkestrası sustu, Arjantin tangosu durdu. Artık Fransa horozlanıyordu.
Arjantin, avuçlarının içine kadar aldığı kupayı geri bıraktıktan sonra, özellikle uzatma dakikalarında maç iki tarafa da gitti geldi. Messi bir daha sahneye çıktı, Arjantin bir daha öne geçti. Ama akan oyundaki iki penaltıya direnmek kolay değildi.

‘MARTINEZ BİR KEZ DAHA SAHNEYE ÇIKTI’ 

Arjantin normal sürede kazanacağı kupayı kalan dakikalarda, uzatmada ve penaltı atışlarında kaybedebilirdi. Ama biz efsaneleri konuşurken, penaltılarda efsane olan Arjantin kalecisi Martinez bir daha sahneye çıktı. Müzik susmamalı, tango durmamalıydı. Martinez bunu sağladı.
Fransa’nın 2-0‘dan dönüşüne saygı duysam bile Messi adına mutluyum. Son 15 yıldır futbol dünyamıza renk katan, keyif katan, heyecan katan Lionel Messi’ye borcumuz vardı. Dünya futbolu bu kupa ile Messi’ye borcunu ödedi.

ARJANTİN, BENİM İÇİN AĞLAMA! – ATTİLA GÖKÇE

Dünya Kupası tarihinde görülmemiş olağanüstü sihirli, büyülü, duyguların birbirine karıştığı yüksek tansiyonlu bir finale tanık olduk.   
Bu final üç perdeli dramatik bir futbol gösterisi olarak hafızalarda yaşayacak.  Kazanana kutlu olsun.
Futbol da kazandı.Güzel oyuna selam olsun!  
Şimdi perde perde finale bakalım.  

1.PERDE
Rosario’da doğmuş, dünyaya açılmış, tarihte iz bırakmış üç Arjantinli.
Yirminci yüzyılın devrimcilerinden Che Guevara… Futbolun sessiz emekçisi, alçak gönüllü yıldızı Angel di Maria… Ve futbolda dünyanın en büyüklerinden biri kabul edilen, adı istatistiklerde rekorlarla kayıt altına alınmış Lionel Messi!
İşte hayranlık uyandıran başarı öyküsünün kahramanları… Che’yi uykusunda bırakıp dün geceki 2022 Dünya Kupası finaline bakalım.  
Lionel Messi, Arjantin’di dün… Arjantin de Messi’ydi.
Dünya Şampiyonu unvanıyla buluştukları Fransa karşısında liderliğini gösterdi. Aklını ve becerisini inanılmaz bir sükunet, tam bir konsantrasyonla ortaya koydu.  
Arjantin’in aklı, yüreği ve ruhuydu Lionel… Hücumu organize etti, usta dokunuşlarla hem kendi oynadı hem de arkadaşlarını oynattı. Savunmaya yardım etti. Gaddar değildi, inceden faul de yaptı.  

‘SCALONI’NIN FİNAL DOKUNUŞLARI’

Bu maç bir başka Lionel’in, teknik patron Scaloni’nin de final dokunuşlarına sahne oldu… O kadar ki… Fransa’nın 19 yaşında şampiyonluk apoleti takmış yıldızı Mbappe’yi kıskaca alıp savunmanın arkasına top taşımasını orada topla buluşmasını engelledi. Savunmayı orta alanda kurup Fransa’nın topla buluştuğu anlarda baskıyla meşin yuvarlağı geri kazandı. Topa da sahip oldu oyuna da… En önemlisi Giroud’a şut şansı tanımadı, Fransa’nın büyük ustası Griezmann’a fırsat vermedi.   

Dünya Kupası’na oyuncu ve teknik direktör olarak adını yazdıran Didier Deschamps, hiç de beklemediği bu oyun karşısında Giroud, Dembele ve Griezmann’ı değiştirmekten başka bir şey yapamadı.
Finalin en büyük sürprizi emektar Angel di Maria’ydı. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları futbol finalinde Messi ile birlikte altın madalyayı kazanmışlar dün de Dünya Kupası’nı almak üzere “kararlılık” gösterisinde buluşmuşlardı. Di Maria, Fransızların sol kanatta Mbappe’den beklediği ne varsa, aynısını ve daha fazlasını  Arjantin adına sergiledi. 23’de ceza alanına girdiğinde Dembele’nin telaşlı müdahalesiyle penaltıyı kazandı. Ortağı ve hemşehrisi Messi, Lloris’i ters köşeye yatırıp golünü attı. Sonrasında Messi’ni sol ayağını sol dışıyla 36’da attığı usta işi pasla Mac Alister’i pozisyona sokuyordu. O da soldan ceza alanına giren Di Maria’yı gördü ve 2-0 oldu.  

2.PERDE  
Fransa ikinci yarıya farklı bir kimlikle başladı… Belli ki Deschamps takımı hem sarsmış hem de yeni taktik değişikliklerle akışı değiştirmişti. Giroud’un çıkışından sonra santrfor kimliğine dönen Mbappe, enerjisi ve etkili ataklarıyla Arjantin’i hiç de sevmediği savunma pozisyonuna soktu. Dahası, 64’de Di Maria-Acuna değişikliği hücum etkinliğini olumsuz etkilemişti.  80’de Otamendi’nin Muani’ye müdahalesi penaltıydı. Mbappe sahneye çıktı. Bir dakika sonra  bu defa akan oyunda attı golünü…  İş uzadı… 

3.PERDE  
Önce Messi, sonra da penaltıdan Mbappe… Herkesin yüreği ağzında. Denklik 120 dakikada bozulmuyor.
Ve penaltı kantarı. Mbappe’nin golü, Coman’ın vuruşunda Martinez’in kurtarışı, ardından Tchuameni’nin dışarı atışı… Arjantin  kaçırmadı. Messi, DyBala, Parades ve Montiel atınca rüyalar gerçek oldu.  
Messi’nin adı şimdi “hepsi” oldu. Müzede kupalar, madalyalar ve rekorlar tamam!  
Ve günün şarkısı Don’t cry for me Argentina…
Arjantin benim için ağlama!

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir