Rus oligark Dmitry Rybolovlev, ünlü müzayede evi Sotheby’s’ye karşı kılıçlarını çekti. 11.4 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 180. kişisi olarak bilinen Rybolovlev, Sotheby’s’i, sanat eserlerine değerinden fazla fiyat çekmekle suçluyor. 2002-2014 yılları arasında yaklaşık 2 milyar dolar harcayarak devasa bir sanat koleksiyonu oluşturan 57 yaşındaki milyarderin iddiasına göre Sotheby’s, sanat simsarı Yves Bouvier’nin kendisini dolandırmasına göz yumdu.
İki katını ödedi
Gustave Klimt’in “Su Yılanları” ve Leonardo da Vinci’nin “Salvator Mundi” gibi sanat piyasasının rekor kıran başyapıtları da dahil olmak üzere toplam 38 eseri içeren davanın ilk duruşması geçen hafta tamamlandı. Rus milyarder duruşmada 2002-2014 arasında İsviçreli sanat tüccarı Yves Bouvier ile yaptığı 38 eserin satışında Sotheby’s’in Bouvier’ye yardım ve yataklık ettiğini öne sürdü. Rybolovlev ifadesinde Bouvier ile Sotheby’s’in kıdemli özel satış uzmanı Samuel Valette’in iş birliği yaparak sanat eserlerinin değerini olduğundan yüksek gösterdiklerini iddia etti. İddialar eğer doğru ise Rybolovlev devasa bir sanat koleksiyonu için iki kat fazla para ödedi ve bu da 1 milyon dolara denk geliyor.
Kurum yalanladı
Sotheby’s ise Rybolovlev ve iddiaları kabul etmeyen Bouvier’nin konuyu mahkeme dışında çözmesi gerektiğini belirterek suçlamaları reddetti. Sotheby’s’in avukatları iddiaları yalanladı ve kurumun Bouvier’nin dolandırıcılığını fark etmediğini, Bouvier’ye güvenerek yüksek fiyatlara ödeme aldıklarını savundu. Duruşmanın ikinci haftasında ise iki tarafın da iddiaları çürütmek için deliller sunması bekleniyor. Sanat piyasasının geleceğini belirleyebilecek önemli bir dava olarak görülen bu olay “Sanat eserlerinin değerini kim belirliyor?”, “Sanatın bir fiyatı olabilir mi?” sorularını yeniden gündeme getiriyor. Bu dava sonucunda Rybolovlev’in iddiaları doğrulanırsa Sotheby’s’in itibarı ciddi şekilde zarar görebilir ve sanat eserlerinin fiyatlandırması konusunda önemli tartışmalar başlayabilir.