Sahtesi ‘can’dan edebilir! Her tencereyi ‘granit’ sanmayın, böyle anlaşılıyor

Granit tencereler hem şıklığı hem de kolaylığıyla mutfakların gözdesi oluyor. Küçük ev aletlerine varana kadar her şeyde şıklık ve kolaylık aradığımız mutfaklarda bazen granit bazen çelik tencereler kullanarak yemek pişiriyoruz. Özellikle yapışma yapmadığı için kullandığımız granit tencereleri doğru seçebilmekte bir o kadar önemli. İşte granit tencerelerle ilgili merak edilen tüm detaylar.

AZ YAĞLA PİŞİREBİLİRSİNİZ

Bazen diyetlerimiz sebebiyle bazen de mide problemlerimizden kaynaklı daha az yağlı yiyecekler tüketmek, daha az yağla yemek pişirmek isteriz. İşte bu noktada granit tencereler tam bir kurtarıcı olurlar. Granit tencerelerin yüzeyi, diğer tencerelerden farklıdır. Yapışmaz yüzeye sahip olan granit tencereler daha az yağ tercih edilen yemekleri yaparken tam bir kurtarıcıdır.

ISI EŞİT DAĞILIR

Lezzetli yemeklerin en önemli sırlarından biri tencereye ısının eşit dağılmasından geçer. Eşit dağılan sıcaklık, yemeğin eşit derecede pişmesini sağlayacağı için yemeğin lezzetini artırmada oldukça önemlidir. Granit tencereler ısıyı eşit bir şekilde hapsetme özelliğine sahip olduğundan yemeklerin dibinin tutmasını engeller ve yapışma sorununu ortadan kaldırır. Isıya dayanıklılığıyla da bilinen bu tencereler hem gazlı hem de elektrikli ocaklarda kullanılmaya uygundur.

KOLAY TEMİZLENİR

Bazı tencere ve tavalarda yaptığımız yemeği birkaç dakika ateşin üstünden geç alsak yemek hemen tencereye yapışabiliyor. Tencereye yapışan bu yemeği temizlemek için birçok deterjan, bulaşık teli gibi ürünler kullanılıyor. Fakat bu noktada granit tencerelerin kullanımı daha rahat oluyor. Yapışmaz yüzeyi sayesinde kiri tutmadığı için, granit tencereler kolaylıkla temizlenebiliyor.

‘GRANİTLER’ KANSEROJEN DEĞİL

Mutfaklarımızda sıkça başvurduğumuz granit tencerelerde doğru seçimi yapmak çok önemlidir. Ne yazık ki yapışmaz yüzeye sahip, farklı malzemelerden üretilmiş tencereler ve tavalar piyasada granit adıyla satılabiliyor. Burada granit adıyla satılan yapışma yapmayan yüzeye sahip diğer tencere ve tavalar kanserojen maddeler içerebilirler. Fakat granitlerin kanserojen etkileri yoktur. Bu sebeple “Granit tencereler kanserojendir” söylentisi, aslında granit sanılan yapışmaz yüzeyli tencere ve tavalar için geçerlidir.

EN AYIRT EDİCİ YANI: DIŞ GÖRÜNÜMÜ

Granit tencere satın alırken detaycı ve dikkatli bir yaklaşım, doğru seçimi yapma noktasında bizi öne taşır. Evimizde neşeyle yemek pişirirken neşemize eşlik eden bu granitleri doğru seçmek için en önemli nokta dış görünüşüne bakmaktır. Granit tencereler tanecikli bir yapıya sahiptir. Tanecik renkleri granitin içinde bulunan taştaki minerallere göre beyaz, gri ya da pembedir. Bu da doğru granit tencere seçimini yapmada oldukça önemlidir.

GRANİT TENCERELER AĞIRDIR

Granitlerin hammaddesi taştır. Bu sebeple granit tencereler, diğer tencerelere kıyasla daha ağır olurlar. Mağazada granit tencereler arasında gezinirken mutlaka kontrol edin. Elinize aldığınızda granit tencerelerin ağırlığının daha fazla olduğunu göreceksiniz. Bu da sizin için yol gösterici bir seçenek olabilir.

BİLDİĞİNİZDEN ŞAŞMAYIN

Piyasada birçok mağazada granit olmayan tencereler ‘granit’ adı altında uygun fiyatlardan satışa sunuluyor. Uygun fiyatları sizi yanıltmasın. Granit olmayan yapışmaz yüzeye sahip tencereler sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple bildiğiniz markaların dışına çıkmamak fayda sağlayacaktır. Ayrıca dayanıklılığıyla öne çıkan bu tencerelerin garanti süresi de 5 ila 10 yıl arasında olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir