Sahte mi gerçek mi? Bal, ışığa tutunca tüm soruların cevabını veriyor

320 BAL TEK TEK İNCELENDİ

Balı daha ucuz malzemelerle seyrelterek piyasaya sürmek, tüm dünyada karşılaşılan kârlı bir iş haline geldi. Bugüne kadar her kavanozun açılıp içeriğinin test edilmesi gerekiyordu, balda sahtecilik yapanların ucuz şeker şurupları ekleyip eklemediği de bu şekilde anlaşılıyordu. Geçtiğimiz yıl yapılan büyük bir AB çalışmasında, 20 ülkeden ithal edilen 320 bal incelendi.

İNGİLTERE’DEKİLERİN TAMAMI SAHTE

Bu balların yüzde 40’ından fazlasının en az 1 ilave şeker kaynağıyla değiştirildiği ortaya çıktı. İngiltere’den alınan 10 numunenin tamamı sahte bal olarak belirlendi.

KAPAĞINI AÇMAYA GEREK KALMIYOR

Bedfordshire’daki Cranfield Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, balın sahte olup olmadığını tespit etmek için özel bir ışık analiz yöntemi geliştirdiler. Bu sayede balların kapakları açılmadan sahte mi gerçek mi olduğu anlaşılıyor.

Bu çalışmaya liderlik eden Biyoenformatik öğretim görevlisi Dr. Maria Anastasiadi şunları söylüyor: “Bal, dolandırıcılar tarafından kolayca hedef alınabilir, bu da gerçek tedarikçileri maddi zarara uğratır ve güveni zedeler. Bu yöntem, şüpheli numuneleri hızlı bir şekilde tanımlamak için etkili bir araç olup tüketicileri ve tedarik zincirlerini korumaya yardımcı olur.”

İngiliz Arıcılar Birliği’nden Ian Campbell de “Bu, testerlerle balı taklit edenler arasında bir tür ‘silahlanma yarışı’ haline geldi,” diyerek durumu genel açıdan değerlendirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir