Sağlıkta şiddete karşı ‘uyarı’ sistemi geliyor

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Önceki günkü kabine toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Koca, Beyaz Reform’un ikinci döneminde şiddet eylem planının hayata geçeceğini söyledi. “Ağırlıklı olarak hastanelerimizde görevli emniyet personeli ve güvenlikçi sayısını arttırmayı hedefliyoruz” diyen Koca, yanı sıra İçişleri Bakanlığı ile birlikte yeni bir kod sistemini hayata geçirme hazırlığı yaptıklarını belirtti. Koca, yeni sistemi şöyle anlattı:

“Bu çalışma ‘Beyaz Kod’ öncesi bir ara uyarı ve ön haber sistemi. ‘Beyaz Kod’da adli ve kolluk süreci derhal başlıyor, ama ondan önce bir şiddet eylemi riski olması durumunda ya da bir şekilde daha önce şiddete başvurmuş birisinin olma ihtimaline karşı bir ‘öncül kod’ verilmesini hedefliyoruz. Orada hastane emniyetini, güvenliğini ve ilgili idarecileri devreye sokacak bir uyarı sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bir yazılım hazırlanıyor bunun için. ‘Beyaz Kod’ da hukuki süreç devreye giriyor. Bu süreçle karakol dahil olmak üzere haberdar edilmiş olunuyor. Yazılımın bitmesiyle bu durum, öncül şiddet eylemini önleme anlamında yeni bir yaklaşım.”

‘Yapılacaklar var’

Sağlık çalışanlarına yönelik Malpraktis Yasası, sağlıkta şiddetin katalog suçlara alınması gibi birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatan Koca, “Esas bundan sonra yapılması gereken düzenlemeler var. Çalışanların sabit ücretlerinin emekliliğe yansıması konusu var. Cumhurbaşkanımızın bu konuda müjdesi vardı Tıp Bayramı’nda, emekliliğe sayılacaktı, bu henüz yapılmadı. Yapılsın gayreti içindeyiz” dedi.

Bu yılın ilk altı ayında 9 bin şikayet başvurusu yapıldı

Sağlık çalışanları, sözel veya fiziksel saldırıya maruz kaldıklarında şiddeti önlemek için “acil durum yönetim aracı” olarak “Beyaz Kod” sistemine başvuruyor. Tehlike geçtikten sonra da “Beyaz Kod tutanağı” tutuluyor. Bu sisteme 2021’de 101 bin 984 adet alarm verilirken, geçen sene için sayı açıklanmadı. 2022’ye ilişkin Sağlık-Sen verileri ise yıl boyunca 249 şiddet olayı yaşandığını, bu olaylarda iki sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 149 doktor, 76 hemşire, 76 güvenlik görevlisi, 58 acil sağlık hizmetleri çalışanı, üç eczacı ve 60 sağlık çalışanı olmak üzere toplamda 422 sağlıkçının şiddet mağduru olduğunu ortaya koydu. 2023’ün ilk yarısında ise; Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Beyaz Kod sistemine 9 bin 35 adet başvuruda bulunulurken, 7 bin 6 başvuru hukuki yardım kapsamında değerlendirilerek, destek sağlandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir