Sağlık okuryazarlığı anaokulundan başlayacak

Henüz bakanlıkça açıklanmayan planın ipuçları, Cumhurbaşkanlığı politika kurullarının faaliyet hedeflerinin değerlendiği raporda verildi. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, politika kurullarının faaliyet ve hedeflerinin toplandığı raporda şunlara yer verildi:

‘Sağlıksız toplum’

“Eylem Planı hayata geçirilmeli, toplumu etkileyen sağlık haberleri sağlık sertifikalı haberciler tarafından yapılmalı, hem sağlık hizmeti sunucu ve uygulayıcılarının hem de kullanıcılarının sağlık okuryazarlığı iletişim becerileri geliştirilmeli, anaokulundan başlayarak tüm eğitim kurumlarında uygulamalı sağlık okuryazarlığı becerileri kazandıracak eğitimler verilmelidir.”

Raporda, bu çalışmaya duyulan ihtiyaç “Yetersiz sağlık okuryazarlığı, sağlıksız nesillerin ve sağlıksız bir toplumun oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve yapılandırılmasında küçük yaşlardan itibaren sağlık okuryazarlığı kültürünün kazandırılması büyük önem taşımaktadır” diye özetlendi.

Çalışmada, sağlık okuryazarlığının gelişmediği durumda yaşanan olumsuzluklar, “koruyucu sağlık hizmetlerinde problemler, hastaneye başvurularda gecikme ve hastanede kalış süresinde artış, acil servis başvurularında artış, erken ve artan ölümler, bilinçsiz ve fazla ilaç kullanımı ve sağlık harcamalarında artış” şeklinde sıralandı. Bu olumsuzlukların sağlık yöneticileri ve politika yapıcılara yansımalarına yönelik ise “Sağlık hizmeti kullanımının artması, artan yatırım, işletme maliyeti ve iletişim eksikliği sonuç olarak da artan şiddet vakaları gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir