Hazine ve Malye Bakanı Mehmet Şimşek, “2023 yılında bütün bu sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4.5 civarında bir büyüme öngörüyoruz” dedi.
Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 66. Genel Kurul Toplantısı’nda Bakan Mehmet Şimşek ile TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar birer konuşma yaptı. Bakan Şimşek, küresel anlamda parasal sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
Reel sektör öncelikli
“Ümit ediyoruz ki 2024’ün ikinci yarısından itibaren küresel finansal koşullarda daha destekleyici bir ortam ile karşı karşıya kalırız. Büyüme performansımız oldukça güçlü seyretmeye devam ediyor. 2003-2022 döneminde ortalama ülkemiz reel olarak yüzde 5.4 büyüdü. 2023 yılında bütün bu sıkıntılı küresel finansal koşullara rağmen yüzde 4.5 civarında bir büyüme öngörüyoruz. Kısa vadede önceliğimiz makro finansal istikrarın kalıcı bir şekilde tesis edilmesi ve öngörülebilirliğinin artırılması. Finansal istikrarımızı güçlendirmek ve piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırmak için para politikasında başlattığımız sadeleşme ve sıkılaşma adımları devam edecek.”
İç talepte bir dengelenme ihtiyacı olduğunu da dile getiren Şimşek şöyle devam etti:
“Bankalarımızdan cari açığın iyileşmesi dezenflasyon sürecinin başarısı için programımıza uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Özellikle ihracatın desteklenmesi, büyük önem arz etmektedir. Bugüne kadar kamu bankaları, ihracat ve yatırımların finansmanıyla ticari kredilerde çok büyük bir rol üstlendi. Özel bankaların sadece tüketici kredilerine odaklandığı dönem artık geride kalmalı çünkü bunun şartları ortadan kalkmıştır. Reel sektörü desteklemek esas vazifemizdir. Reel sektör tabii ki yatırım, istihdam, üretim ve ihracat çerçevesinde önceliklendirilecek. Sürdürülebilir yüksek büyümenin devamı için reel sektörümüzün finansmana kesintisiz erişimi olmazsa olmazdır.”
Mevduatta KKM payı yüzde 25
TBB Başkanı Alpaslan Çakar sektörün güçlü bir mevduat bazına sahip olduğunu dile getirerek, “Bilançonun yüzde 61’i mevduat ile fonlanmaktadır. Mevduatın milli gelire oranı ise yüzde 63 düzeyindedir. Kur Korumalı Mevduat (KKM) dahil, mevduatın yüzde 61’i TL cinsindendir. Kur Korumalı Mevduat’ın toplam mevduat içindeki payı yüzde 25 düzeyine ulaşmıştır. Mevduat dışı kaynaklar ile bilançonun yüzde 17’si finanse edilmektedir. Merkez Bankası’ndan sağlanan net TL finansmanın bilançoya oranı düşüş eğilimindedir” dedi.