Rus askeri yönetimi ve Wagner arasında gerilim: Mühimmat ve lojistik desteği verilmiyor

Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat’ta 1 yıl geride kalıyor.

1 yıldır süren çatışmalarda Rusya’nın sahadaki güçlerinin yüzde 10’unu oluşturan Moskova merkezli paralı asker grubu Wagner, en ön safta savaşıyor.

Savaşın Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerde sıkıştığı ve şiddetlendiği bu günlerde Wagner, dünyadan ve Rusya hapishanelerinden topladığı savaşçılarla sahadaki varlığını sürdürüyor.

Rus askeri yönetimi ile Wagner arasında gerilim

Bahar aylarında büyük bir taarruza hazırlandığı iddia edilen Rus ordusunda, bu özel grup ile askerler arasında gerilim gün yüzüne çıktı.

Wagner’in tepesindeki isim Yevgeny Prigozhin, ordu yönetimini kendilerini bitirmekle suçladı.

“Mühimmat vermemeyi emrediyorlar”

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu hedefe koyan Prigozhin, sahada Wagner güçlerine mühimmat verilmediğini, bu yüzden büyük kayıplar verdiklerini açıkladı.

Vasilyeviç ve Şoygu’yu vatana ihanetle suçlayan Wagner lideri,  “Valeri Vasilyeviç Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu Wagner’e sadece mühimmat verilmemesi için değil, aynı zamanda hava taşımacılığı konusunda da yardım edilmemesi için emirler veriyor.” dedi.

Saatler içinde onlarca asker kaybetti

Prigozhin, Rusya Askeri Yüksek Komutanlığı’nı Wagner savaşçılarına siper kazmaları için kürek verilmesini yasaklamakla suçlarken bir Wagner komutanı da Twitter hesabından mühimmat desteği almadıkları için kısa sürede kayıp verdiği askerlerinin fotoğrafını paylaştı.

Resmi doğrulama gelmedi

Savaşta 1 yıl geride kalmak üzere gelen bu seri açıklamalar, Rus resmi kurumlarınca doğrulanmadı.

Sahadaki gönüllülere istendiği kadar mühimmat sağlandığı belirtilen açıklamada, bu tür açıklamaların sadece ‘düşmanın işine yarayacağı’ vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir