Hanife Baş / Sapanca – Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, Avrupa’daki porselen fabrikalarının işçilik sorunu nedeniyle kapanmaya başladığını belirterek, “Almanya ve Polonya’daki fabrikalar kapanıyor. Enerji sorunu ve enerji fiyatlarındaki artış, kapanmalarda önemli etken. Bunlar Türk üreticiler için fırsat olabilir. Türkiye birçok alanda Avrupa ve dünyanın tedarik merkezi haline geliyor. Türkiye’deki üretim çeşitliliği ve imkanlar Avrupa’ya hatta dünyaya hizmet edebilecek kapasitede” dedi.
İhracatımız artacak
Sürmeli, “72 ülkeye ihracatımız var. Çok ülkeye az ihracat yerine 10-20 ülkeye büyük ölçekli ihracatı tercih ediyoruz. Ülke sayısını artırma değil ülkelere yaptığımız ihracatın artması konusunda hedefler koyduk. Ortadoğu pazarında ihracat yükseliyor ama önümüzdeki dönem Avrupa’ya ihracatın artmasını bekliyoruz. Şu anda ihracat, ciromuzun yüzde 50’sine denk geliyor. Bunu daha artırmak yüzde 60’a getirmek isteğindeyiz” dedi.
Sürmeli, “Son üç yıldır uluslararası fuarlar yapılamıyor. Biz de kendi fuarımızı kendimiz yaptık. Sapanca’daki otelimizde balo salonunu fuar alanı haline getirdik. Müşterilerimizi davet ettik. Çok verimli geçti. Afyon’daki otelimizde de iç pazara yönelik fuarlar yapıyoruz. Gastronomi, perakende ve otel yöneticilerini davet ediyoruz” diye konuştu.
‘Kriz kelimesi yasak’
Hammadde sıkıntısı çekildiğini anlatan Sürmeli, “Bütçeleri revize ettik. Satış beklentilerinin farklılaşabileceğini gördük. Harcamalarımızda minimuma gittik. Hiçbir zaman felaket tellallığı yapan bir firma olmadık. Zaten babam Nafi Güral, bize şirkette, ‘kriz, eyvah, sıkıntı’ gibi kelimeleri kullanmayı yasak etti” dedi.
Atık malzemeden sanat
Sürmeli, sürdürülebilirlik kurallarını uygularken, sanat faaliyetlerini de sürdürüyor. ‘Maskesiz Yüzler’ koleksiyonunda yer alan ve geri dönüştürülebilir malzemelerle hazırlanan eserlerinden oluşan ‘Gelecek Birlikte Mümkün’ adlı sergisini Sapanca’daki NG Enjoy Otel’de açtı. Sürmeli, sürdürülebilirlik temasıyla maskeler hazırladı. Eserler, dört ayda 31.4 ton çelik, 8.4 ton alüminyum ve 320 kg plastik türevi atığı geri dönüşüme gönderen, porselen ve seramik kalıpların üretildiği NG Makine’den temin edilen atıklarla oluşturuldu. Sürmeli, eserlerinde bireylerin ‘biz’ olabilmesinin önemine dikkat çekiyor.