PM’den MYK’ya takviye hamlesi

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – CHP’de 60 kişilik Parti Meclisi’nin (PM) son toplantıda yapılan iki oylamada muhaliflerin salt çoğunluk olan 31 oy gücüne ulaşması parti içinde dengeleri değiştirdi. Parti kulislerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu tabloya karşı dengeleri yeniden lehine çevirecek hamleler yapabileceği, bu çerçevede “ortada” gördüğü bazı PM üyelerini, MYK’ya çekme yoluna gidebileceği konuşuluyor.

CHP PM’de, sadece iki oylamada olsa da muhaliflerin salt çoğunluğu yakalamasının ardından parti kulislerinde, Kılıçdaroğlu’nun, parti içi dengeleri lehine çevirmeye yönelik hem PM’de hem TBMM Grubu’nda bazı adımlar atabileceği konuşulmaya başlandı. Kulislerde, “Kılıçdaroğlu bu dengeyle PM’yi yönetemez. Yerel seçimlere yönelik istediği belediye başkan adaylarını geçiremez. Sadece başkan adayı konusunda değil pek çok açıdan karar almada büyük sıkıntı yaşar” yorumları yapıldı. CHP liderinin bu amaçla PM’den bazı isimleri MYK’ya kaydırabileceği ifade edilirken, “PM’den 3-4 kişiyi MYK’ya alır. MYK’nın sayısını artırabilir. Ardından Grup Başkanı ve grup başkanvekilleri için hamle yapabilir. Faik Öztrak’ı Grup Başkanlığına çekebilir” iddiaları dillendirildi.

Grup için beklemede

Ancak CHP kulislerinde, milletvekili bazında dengelerin bıçak sırtı olduğu belirtilerek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “zoom” toplantısına katılan Grup Başkanı Özgür Özel ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın görevden alınması ya da haklarında güvensizlik önergesi verilmesi durumunda Kılıçdaroğlu’nun grupta da istemediği bir tablo ile karşı karşıya kalabileceğine işaret ediliyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun grup konusunda şimdilik beklemede kalmayı tercih edeceği konuşuluyor.

CHP Grup İç Yönetmeliğine göre, grup başkanı ile grup başkanvekilleri veya Grup Yönetim Kurulu için güvensizlik önergesi verilebiliyor. Bu istem, üye tamsayısının dörtte birinin yazılı başvurusu ile yapılıyor. Grup Genel Kurulu’nda güvensizlik kararı, grup üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile alınıyor.

Özel: İstifa etmem

CHP Grup Başkanı Özel daha önce yaptığı açıklamada, “Dönem başında Grup Başkanlığına aday olduğumu ve bu göreve başka talipli varsa yarışa hazır olduğumu ilan etmiştim. Bugün yaşanan tartışmalar üzerine de görevimden istifa etmeyeceğimi, usulüne uygun yarışma taleplerinden de kaçmayacağımı partimiz kamuoyuna aracılığınızla ilan ederim” demişti.

‘Bagajı olmayan’ tepkisi

PM’de Kılıçdaroğlu’nun, “Geçmiş siyasi hayatında bagajı olmayan, CHP’nin ilkelerini bilen, sosyal demokrat, CHP’yi yönetebilecek biri olursa ona bırakırım, onun elini de kaldırırım” sözlerinin parti içinde yarattığı tartışma da sürüyor. CHP’li bir kaynak konuya ilişkin Milliyet’e, “Onur kırıcı, talihsiz bir laftı. Tepkiyle karşılandı. Geçmişi temiz olmayanın partide ne işi var? Hepimiz mi kötüyüz? Bütün CHP’liler zan altında bırakılıyor” açıklamasında bulundu. Parti kulislerinde ise Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri İmamoğlu’na yönelik söylediği yorumunu yapanlar da bulunuyor.

Vekilleri dinleyecek

Kılıçdaroğlu, bugün TBMM’de bu dönem parlamentoya ilk kez giren milletvekilleriyle bir araya gelecek. 12’şerli gruplar halinde vekilleriyle görüşecek, onların değerlendirmelerini dinleyecek olan Kılıçdaroğlu’nun bu görüşmelerden edineceği izlenimler çerçevesinde, grup yönetimine müdahale konusunu değerlendirebileceği ifade ediliyor.

CHP Yavaş’tan emin

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Meral Akşener’i ziyaret etmesi ve Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılı nedeniyle önceki gün akşam Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı programa katılmaması siyaset kulislerinde farklı yorumlara neden olurken, Yavaş’tan bir sürpriz beklemeyen CHP’li kaynaklar, Yavaş’ın Akşener’i ziyaretinin ve Kılıçdaroğlu’nun programına gelmemesinin özel bir anlam içermediğini ifade ederek, “Mansur Bey, zaman zaman Kemal Bey’i ziyaret ettiği gibi, Akşener’i de ziyaret ediyor” vurgulaması yaptı. Kaynaklar, “İttifak olmazsa Yavaş, İYİ Parti’ye gitmez. Bilir oradan seçilmeyeceğini. İttifak olsa da olmasa da tercihi CHP olur. Uzak bir ihtimal olarak en fazla aday olmayabilir” görüşünü dile getirdiler.

Özgür Özel ve Başkanvekili Gökhan Günaydın da eşlik etti.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir