PlayStation Portal’ın başarısı Sony’ye el konsolu yaptırabilir

Geçtiğimiz günlerde sona eren Gamescom 2024 etkinliği, oyun dünyasında büyük yankı uyandırırken, Insider Gaming yazarı Tom Henderson‘ın Sony’nin taşınabilir oyun konsolu pazarındaki geleceğiyle ilgili görüşleri dikkat çekti. Henderson, bu alanda yeni bir cihaz almayı düşünenlere “biraz daha sabırlı olmalarını” tavsiye etti.

Sony’nin ilgisi canlandı

Henderson’ın bu yorumu, Asus, MSI ve Valve gibi üreticilerin Gamescom’da tanıttığı yeni taşınabilir cihazlardaki iyileştirmelere işaret ediyordu. Ancak, bir takipçisi tarafından Sony’nin yeni bir bağımsız, taşınabilir bir el konsolu çıkarıp çıkarmayacağı sorulduğunda Henderson ilginç bir yanıt verdi. PlayStation Portal‘ın beklenmedik başarısının, Sony’nin taşınabilir oyun pazarına olan ilgisini yeniden canlandırdığına dikkat çekti. Bu yorum, Sony’nin yeni bir el konsolu üzerinde çalıştığı anlamına gelmese de, Sony’nin bu alandaki geçmişini hatırlatması açısından önemli.

Sony’nin taşınabilir oyun konsollarıyla olan geçmişi, şirketin tarihinde adeta bir dipnot niteliğinde. 2004 yılında piyasaya sürülen PlayStation Portable (PSP), Nintendo’nun 100 dolarlık Game Boy Advance’ine karşı güçlü bir rakip olarak ortaya çıktı. Ancak yüksek fiyatı nedeniyle geniş kitlelere ulaşmakta zorlandı. Sony, PSP’yi on yıllık ömrü boyunca üç farklı donanım sürümüyle güncelledi ve iki yan ürün olan PSP Go ve PSP Street’i piyasaya sürdü. Ancak bu ürünler de yeterli ilgiyi görmedi. 2011’de piyasaya sürülen PlayStation Vita ise PSP kadar bile ilgi çekmedi. 250 dolarlık bu cihaz, akıllı telefonların hızla yayıldığı bir dönemde piyasaya çıkmıştı. Tabi Vita, Sony’den de pek destek görmedi içerik bakımından.

Sony, Vita’nın 2019’da üretimini durdurduğunda, taşınabilir oyun pazarında dört yıl boyunca hiçbir varlık göstermedi. Ta ki 2023 baharında “Project Q” olarak bilinen PlayStation Portal’ın duyurusuna kadar. Ancak Portal, PSP ve Vita’nın aksine bağımsız bir oyun cihazı değildi. Sony, bu ürünü bir PlayStation 5 aksesuarı olarak tasarladı. Portal, oyunları PS5’ten stream eden bir ekrandan ibaretti. Yine de cihazın beklenenden yüksek başarı göstermiş olması ve sektörün yeniden el konsollarını öne çıkarması Sony için yıldızları hizaya getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir