Platformlar kendi markasını satabilecek

ANKARA Milliyet – Danıştay 10. Dairesi, 6563 sayılı E-Ticaret Kanunu’nun uygulanmasına yönelik olarak çıkarılan “Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik”in bazı hükümleri hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararla, e-ticaret platformları, kendilerine ait pazaryerlerinde kendi markalarını taşıyan malları satabilecek, büyük platformlar reklam harcamalarında kısıtlamalara tabi olmayacak. Danıştay’ın kararıyla, belli bir işlem hacmine sahip ve önemli bir kısmı yabancı ortaklara sahip e-ticaret platformları ve satıcılara getirilen lisans yükümlülüğünün de yürütmesi durdurulmuş olacak. Elektronik ticaret platformlarının kargo hizmeti vermelerini yasaklayan maddeyle ilgili de kısıtlama durduruldu. Kararla iptal edilen diğer bazı düzenlemeler şöyle:

E-ticaret platformlara çeşitli mali yükümlülükler getiren “orta, büyük, çok büyük platform”, işlem hacmi sınıflandırmaları,

Platformların hukuka aykırı içerikleri yayımdan kaldırması zorunluluğu,

E-ticaret platformlarının, satıcılar ile imzalayacağı aracılık sözleşmesinde yer alması gereken asgari unsurlar,

Büyük platformların her sene “mevzuata uygunluk raporu” hazırlamasına yönelik zorunluluk,

Fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlal durumlarında, platformlara getirilen önlem alma mecburiyeti,

Büyük ve çok büyük çaptaki platformların, alıcı ve satıcılara sunabileceği indirimlere ilişkin getirilen bütçe kısıtlaması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir