ABD’de SVB ile başlayan Avrupa’da Credit Suisse ile devam eden bankacılık krizine karşı yatırımcılar altına yöneldi. Güvenli liman olarak görülen altına talep arttı. Peki fiyatlarda yükseliş devam eder mi? İşte detaylar…
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya şu ifadeleri kullandı: “ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan mini kriz sonrası önümüzdeki günlerde FED in faiz artırımları konusunda daha temkinli olacağını ve sözlü açıklamalarının yumuşaması beklentisine bağlı artan risk iştahı başta güvenli liman olan ons altına talep getirdi.
Bu algıya bağlı ABD tahvillerindeki sert geri çekilme risk iştahını arttırmış görünüyor. Ons altında mevcut yükselen trendin önce 1950 daha sonra 2000 seviyesine doğru devam etmesi beklenebilir. Yaşanan gelişmelere bağlı FED ile ilgili oluşan bu beklenti önümüzdeki haftaki ABD faiz kararını ve daha sonraki açıklamalarını gündemin en üst sırasında tutuyor. Pas geçeceği hatta faiz indirimine gidilebilir yorumlarına rağmen 25 baz puan faiz arttırımı hala piyasalarda beklenti şeklinde fiyatlanıyor.
Fed ciddi bir strateji hatası yapmak istemeyecek ve enflasyon ile mücadelede faiz silahını kullanmaya devam edecektir. Bu nedenle 25 baz puan faiz artırımı bekliyorum.
PETROL FİYATLARI HAKKINDA
Petrol fiyatları ise hem ABD’de hem de Avrupa’da yaşanan bankacılık sektörü ile ilgili gelişmeler sonrası kredi kanalları ile ilgili daralma olacağına ilişkin beklentiler ile resesyon ihtimalinin artmasına bağlı geri çekiliyor. Teknik olarak 71 dolar seviyesi Brent için destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde ise 65 dolar seviyelerini gündeme getirecektir. Ancak ne olursa olsun Bankacılık ile ilgili gelişmelere bağlı hamle ve açıklamalar ve gelecek datalar bu senaryolarda belirleyici olacaktır.”
“DAHA FAZLA SİSTEMİK RİSK TAŞIYOR DEMEKTİR”
Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Silicon Valley Bank’in çöküşü ile bankacılık sektörünün geneline yayılmasından endişe edilen ve yükselen faiz oranlarının bir sebep olarak görüldüğü konjonktürde faizde yüksek seviye hedeflemesi yapılabilecek bir ortamdan uzaklaşıldı. Fed açısından bakacak olursak; Şubat ayının güçlü istihdam raporu, 21-22 Mart FOMC toplantısında temel beklentileri 50 baz puanlık bir artışa çevirmişti, ancak piyasalar son banka gelişmelerinden sonra tam tersi bir sonuca vararak 50 baz puanlık bir hareketin şansını daha da aza indirdi. Silicon Valley Bank’in çöküşünün sistemik mi yoksa münferit mi bir olay olduğu konusunda analizler devam etmekle beraber, piyasa çoktan fiyatlamasını Mart ayında 25 baz puanlık daha küçük bir faiz artışına kaydırmış durumda.
Şu anda 25 baz puanlık bir daha küçük faiz artırımı ve sene içinde faiz indirimleri olup olmayacağı soruları soruluyor. FOMCye kadar uzanan pencerede merak edilen konu bu.. Eğer bankalar son zamanlardaki şahin retorikten geri adım atarlarsa bankacılık sanılandan da daha fazla sistemik risk taşıyor demektir.
PETROL FİYATLARI HAKKINDA
Ilıman kışın ardından enerji fiyatları keskin yavaşlamalar göstermiş durumda. Rus petrollerinde tavan uygulaması, OPEC’in üretimde statüko değiştirmemesi ve ek resesyon endişeleri talep olgusunu aşağıda tutuyor görünüyor, bu nedenle güncel fiyat eğilimi aşağı doğru.”