Piyasa canlandı: 4 günde yüzde 10’dan fazla artış! Bitcoin’de çarpıcı yıl sonu tahmini

Son dönemde cansız seyreden ve sürekli düşüş gösteren kripto para birimleri hafta ortasından itibaren canlandı. Piyasada 4 gün boyunca yaşanan para girişiyle birlikte kripto paraların en yüksek hacimlisi Bitcoin’de önemli yükselişler yaşandı.

Lider coin cuma günü 64 bin dolar seviyelerine kadar yükseldi. Bitcoin 4 işlem gününde yüzde 10’dan fazla kazanç sağladı. Ethereum’da da kazanç yüzde 13’leri aştı.

Özellikle son dönemde bireysel yatırımcılar kripto paralardan kaçsa da piyasayı kurumsal yatırımcılar domine ediyor. Peki Bitcoin için yıl sonu tahminleri neler? Vatandaşlar yeniden ne zaman kripto paralara yönelir?

‘BU CİDDİ BİR PARA GİRİŞİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Piyasaya dair merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan CoinTR Ceo’su Ali Eşelioğlu şu ifadeleri kullandı: “Fed’in faiz indirimi beklentisi artmaya başladığında Bitcoin, 52.366 dolardan aldığı destekle üç hafta içinde %20’nin üzerinde bir yükseliş sergiledi. Ayrıca, kripto para piyasasının toplam değeri bu süreçte 1,82 trilyon dolardan 2,18 trilyon dolara çıktı. Bu, kripto paralara ciddi bir para girişinin olduğunu gösteriyor.

ALTIN, BORSALAR VE DİĞER YATIRIM ARAÇLARINA GÖRE KRİPTODA GETİRİLER NEDEN DÜŞÜK KALDI?

Eğer kripto paralar son dönemde “neden ons altın gibi yeni zirveler yapmadı?” diye sorulacak olursa Bitcoin yatırımcılar için yüksek getiri sağlayan, ancak aynı zamanda yüksek risk içeren bir enstrüman olarak konumlanmış durumda. Jeopolitik ve finansal risklerin yoğun olduğu dönemlerde yatırımcılar daha temkinli olabilir, ancak bu gelecekte zirveye çıkamayacağı anlamına gelmez.

PİYASADA GÖRÜLEN YENİ YÜKSELİŞİN NEDENİ BELLİ OLDU

Bitcoin’deki bu yükselişin ardındaki en önemli etkenlerden biri Fed’in faiz indirimi beklentisinin artması ve spot Bitcoin ETF’lerine olan pozitif girişlerdir. Özellikle, dört yıl aradan sonra Fed’in 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi yatırımcıların yüksek getiri sunan varlıklara olan ilgisini artırdı. Bu da Bitcoin gibi dijital varlıklarda ciddi bir fiyat artışıyla sonuçlandı. Son günlerde ETF’lere olan girişlerin artması da bu yükselişi destekledi ve Bitcoin fiyatını 64.000 dolar seviyelerine taşıdı.

BITCOIN’DE BU SEVİYEYE DİKKAT: KISA SÜREDE HEDEFLEYEBİLİR

Bitcoin şu anda 63.452 dolar seviyelerinde işlem görüyor ve 200 günlük hareketli ortalaması (MA200) 64.000 dolar seviyesinde. Eğer Bitcoin bu MA200 seviyesini aşmayı başarır ve buradan aldığı momentumu sürdürürse, ilk hedef 66.600 dolar seviyesindeki direnç bölgesini yukarı yönlü kırmak olacaktır. Bu kritik seviyenin aşılması durumunda, teknik olarak Bitcoin’in kısa sürede 73.750 dolardaki en yüksek seviyesini hedefleyebileceği bir yükseliş başlaması mümkün olabilir. Ancak, ekonomik ve jeopolitik risklerin de bu süreçte etkili olacağını unutmamak gerekir.

BITCOIN’DE YIL SONU TAHMİNİ

Fed’in yıl sonuna kadar faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi, dünya piyasaları için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak Amerika’daki başkanlık seçimleri ve küresel riskler göz ardı edilmemeli. Fed’in sıkılaştırma politikalarını gevşetmesiyle birlikte piyasalarda daha olumlu bir atmosfer oluşabilir. Özellikle Bitcoin’in yarılanma döngüsü sonrasındaki fiyat hareketlerine bakıldığında bu yılın 4. çeyreğinde fiyatın 100.000 doların üzerinde fiyatlaması muhtemel görünüyor. Ancak yatırımcıların bu süreçte ekonomik ve jeopolitik riskleri dikkatle değerlendirmeleri gerekiyor.

VATANDAŞLAR NE ZAMAN KRİPTOYA DÖNER?

Kurumsal yatırımcıların 1 yılda kripto para piyasasında yüzde 40 büyüme göstermesi piyasaya ilginin arttığını açıkça gösteriyor. Ancak bireysel yatırımcıların ilgisi genellikle piyasa yükseldiğinde artıyor. Tecrübeli yatırımcılar düşük fiyatlardan alım yaparken, bireysel yatırımcılar genellikle yükseliş haberlerinden sonra harekete geçiyor.

Son dönemde bir araştırma şirketinin yayınladığı raporda araştırmaya katılanların %43’ü gelecek yıl kripto para almayı planlıyor ve bu oran önceki yıllara göre rekor seviyede. Yine Z ve Y kuşağının %74’ü kriptoya ilgi gösterirken, %75’lik bir kesim ise kriptoyu sadece bir yatırım aracı olarak görüyor.

Bunun yanı sıra bireysel yatırımcı sayısının artmasında önemli bir faktör de regülasyon. Son dönemde SPK’nın ekosistemin regüle edilmesine yönelik önemli adımları ve yürürlüğe girecek yasalar ile birlikte halen kripto paralara ön yargı ile yaklaşan ve geleneksel yatırım araçlarına yatırım yapanları kripto paralara yakınlaştıracağını da öngörüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir