ALEYNA SEVİM/İSTANBUL- BBC’nin “Müzik yediklerimizi nasıl etkiliyor?” çalışmasına göre, Oxford Üniversitesi’nden Prof. Charles Spence’in araştırmasında, tiz seslerde tatlı lezzetleri daha iyi aldığımız sonucuna varıldı. South Florida Üniversitesi’nden Dr. Dipayan Biswas’ın araştırmasına göre de 55 desibelden düşük sesli müzikler, daha sağlıklı yemekler seçmemizi sağlıyor. Sesin 70 desibelin üzerinde olması halinde tatlı ve yağlı yemekleri seçme ihtimalimiz yüzde 20 artıyor. Biswas, yüksek sesli müziğin stresi artırdığını, insanların stresliyken de tatlı, tuzlu ve yağlı yemekleri çekici bulduğunu söylüyor.
‘Sesler tatları tetikliyor’
Milliyet’e konuşan beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak şunları söyledi: “Bir yemekten aldığınız tat, bulunduğunuz ortamda çalan müziğe göre değişiyor. Müziğin ruha ve beslenme alışkanlıklarına etkisi büyüleyici. Stresli olduğunuzda sevdiğiniz bir müziği dinlemek, sanki en sevdiğiniz yemeği yiyormuş gibi hissettirebilir. Müziğin bu şaşırtıcı psikolojik faydalarının altında birçok metabolik süreç yatıyor. Müziğin vücudumuza etkisi ve yolculuğu anne karnında başlıyor. Müzik bir bakıma annenin bebekle iletişim kurma yöntemi olarak da tanımlanabilir. Annenin müzik dinlerken salgıladığı endorfin, melatonin ve serotonin gibi mutluluk hormonlarının bebeğe olumlu etkisi olduğu, yapılan çalışmalarda gösteriliyor. Tıpkı anne sütü, ek gıda ile ilk tanışma gibi dinlenilen ilk müziğin de etkisinden bahsetmek mümkün. Araştırmalara göre anne karnında dinlenilen müzikler, bebekler doğduktan sonra ağlama hallerine veya sakinleşmelerine yardımcı oluyor. Lezzet, damak tadı ve kokunun bileşimiyle beynimizde oluşan bir duygu olarak tanımlanabilir.”
‘Uçakta zorlaşıyor’
Koçak, araştırmaların sevilen müziği dinlemenin serotonin ve dopamin düzeyini artırarak daha az yemeye yardımcı olabileceğine de işaret ettiğini belirtti. Koçak şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir yemekten aldığınız tat bulunduğunuz ortamda çalan müziğe göre değişiyor. Uçaklarda tükettiğiniz besinlerin lezzetini yeteri kadar hissedemiyor oluşunuz tam bu yüzden. Uçak yolculuklarında gürültü ve basınç kaynaklı tat tomurcuklarımız etkilenir. Tatlı ve tuzlu algımız düşer. Yemeğinizi yerken yumuşak, rahatlatıcı bir müzik, stresinizi azaltır. Mesela piyano sesi peynir yemiş hissi bırakıyor veya üzüm yediklerinde yaprak sesi duyuyorlar.”
Ne kadar gürültü o kadar kötü seçim
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden psikolog Tuana Nur Yazıcılar, yemeğin tadının müziğe göre farklı algılanabileceğini belirterek şunları söyledi: “Tat alma ve işitme duyusu birbirini etkiler. Yemeklerin tadının müziğe göre farklı algılanabileceği kanıtlandı. Doğru müzik seçimi daha iyi tat almamızı sağlayabilir. Yüksek sesli müzikli mekanlarda, sağlıksız yemek tercih etme riski artabilir. Sesin düşük olduğu durumlarda ise daha sağlıklı yemek seçeriz. Yüksek müzikli ortamda içeceklerde de aynı şekilde daha şekerli ve asitli içecekler tercih ediliyor. Kişiler sevdikleri müzik eşliğinde yemek yediklerinde, daha fazla keyif alma eğiliminde oluyor. Ayrıca insanlar hızlı müzikten daha keyif aldıkları için sağlıksız yemekleri tercih edebilirler. Müzik dolaylı olarak yeme davranışını etkileyebiliyor.”