Pirireis denizaltısı hizmete giriyor: Törenle hizmete alınacak

AA

Savunma sanayiinde yerli ve milli üretim sürüyor…

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni gerçekleştirilecek.

PİRİREİS HİZMETE GİRECEK

Açılış töreninin ardından Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen ilk denizaltı Pirireis hizmete girecek.

Törenin ardından resmen Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girecek olan TCG PİRİREİS’in ardından, gelecek yıl da ikinci Reis Sınıfı Denizaltı olan TCG HIZIRREİS’in envantere girmesi bekleniyor.

Sınıfın üçüncü gemisi TCG MURATREİS’in ise gelecek yıl seyir denemelerine başlayacağı değerlendiriliyor.

SINIFININ EN BÜYÜĞÜ

Öte yandan Hızırreis denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimlerine, Muratreis denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başlayacak.

YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3 bin tonluk denizaltı havuzu da hizmete girecek.

REİS SINIFI DENİZALTILAR

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Alman TKMS firması arasında 22 Haziran 2011 tarihinde imzalanarak yürürlüğe Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında; 6 adet Reis Sınıfı Denizaltı Gemisinin Gölcük Tersane Komutanlığı’nda, yüksek yerli katkı oranı ile inşa edilmesi planlanmıştır.

Proje kapsamında üretilen ilk denizaltı gemisi olan TCG Pirireis (S-330), Aralık 2019’da düzenlenen tören ile Gölcük Tersanesi’nde başarıyla havuza indirilmiştir. Ayrıca törende, projenin 5’inci denizaltı gemisi olan TCG Seydi Ali Reis’in (S-334) de ilk kaynak töreni gerçekleştirilmiştir.

EN STRATEJİK DENİZALTI

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi’ne (AIP) sahip olan denizaltılar, dünya genelinde nükleer tahrikli denizaltılardan sonra en stratejik denizaltı gemileri olarak biliniyor.

Denizaltı Savunma Harbi (DSH) için kritik öneme haiz olan düşük sesli seyir yeteneğine sahip olan denizaltı gemileri; 68 metre uzunluğa, 13 metre yüksekliğe, 1.690 ton yüzey deplasmanına, 20kt+ azami hıza, azami 1250 deniz mili menzile, 260 metre görev derinliğine, 27 kişilik mürettebata ve 84 gün görev süresine sahip.

Reis Sınıfı Denizaltılar, 4’ü Gemisavar Füze ateşleme kabiliyetine sahip 8 adet 533mm’lik torpido kovanı ile silahlandırılmıştır. Denizaltılarda, Türk savunma sanayii tarafından milli imkanlarla geliştirilen AKYA Ağır Torpidosu ile ATMACA Gemisavar Füzesi kullanılacaktır.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir