Pirinç yıkanır mı, yıkanmaz mı? Usta şeflerin cevabı net: ‘Tanelerine göre bakın’

Pirinç pilavdan sütlaca birçok alternatifte tüketiliyor. Dünya mutfaklarında en sık kullanılan ürünlerden biri olan pirinci yıkamak doğru mu? Birçok kişi pişirme işlemine geçmeden önce pirincin yıkanması gerektiğini savunur. Ancak bazen durumlar değişebilir. İşte nedeni.

Yemekten yemeğe değişiyor

Yapılan araştırmalara ve şeflerin söylemine göre pirinci önceden yıkamak pirinç tanelerinden gelen nişasta miktarını azaltabiliyor. Bu durumu pirinci yıkarken çıkan bulanık suyundan fark edebilirsiniz. Ancak bazı uzmanlara göre pirincin yıkanıp yıkanmaması yapılan yemeğe bağlı değişebiliyor.

Hazırlanacak yemeğe göre pirinci yıkama ihtimali değişkenlik gösterir. Ancak risotto, paella gibi daha yapışkan etkiye ihtiyaç duyuluyorsa pirinci yıkamamak en doğrusu. Türü, sofra adetleri ve hijyen durumu gibi faktörler pirincin yıkanıp yıkanmayacağı konusunda daha net bilgiler verir.

Araştırma sonuçları

Son zamanlarda yapılan bir araştırmada aynı tedarikçiden alınan 3 farklı pirinç türü yıkanarak yapışkanlığı ve sertliği üzerindeki etkiler karşılaştırıldı. Yapışkan pirinç, orta taneli pirinç ve yasemin birinci daha önce hiç yıkanmamıştı.

Deney sırasında 10 defa su ile yıkanan pirinçlerin yapışkanlığı veya dokusu üzerinde hiçbir farklılık görülmediği belirtildi. Bunun yerine araştırmacılar yapışkanlık oranının nişastadan değil, pişirme yöntemlerinden kaynaklı olduğunu fark etti.

Pirinç tanelerinden sızan amilopektin adındaki nişasta, pirincin katılaşma ihtimalini belirleyen unsur oluyor. Süzülen miktar, pirinç türleri arasında farklılık gösteriyor. Bu durumda yapışkan veya daha sık pişen pirinçler için suyla yıkama işlemine değil, pirincin çeşidine odaklanılması gerekiyor.

Çalışmanın sonucuna göre orta taneli ve yasemin pirincinin daha az yapışkan bir dokuya ulaştığı belirtildi. Sert bir kıvam arıyorsanız bu pirinç çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Ancak pek çok kişi pirincin yıkanması gerektiği konusunda hemfikir. Peki, pirinci yıkamak neden bu kadar önemi?

Pirinç neden yıkanıyor?

Pirincin yıkanmasındaki asıl amaç, içerisinde kalan toz, böcek, taş ve kabuk parçalarını ayıklamaktır. Pirinci durulamanın bir diğer amacı ise içerisinde bulunma ihtimali olan mikroplastikleri arındırmaktır. Hazır pirinci önceden duruladığınızda plastikleri %40 oranında azaltabilirsiniz.

Ancak pirinçteki olası bakterileri yıkama işlemiyle ortadan kaldırmak mümkün değildir. Var olan bakterileri ancak yüksek ısı yok edebilir. Yıkanmış pirinci oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bekletirseniz, bakteriler o kadar aktive olabilir. Bu nedenle oda sıcaklığında bekletmekten kaçının.

En sağlıklı pirinç türü nedir?

Koruyucu kabuğu çıkarılmış tam tahıllı pirinçlerden esmer pirinç, en besleyici çeşitlerden biridir. Beyaz pirincin aksine kepek tabakası ve tohumu içerir. Bununla birlikte üç kat daha fazla lif içerir, vücudumuza protein ve karbonhidrat desteği yapar. Kahverengi pirincin yanı sıra siyah pirinç, kırmızı pirinç, yabani pirinç, beyaz pirince göre daha besleyici çeşitlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir