Ozan Ömer Kadüker – Üniversiteyi kazanan adayların kayıt işlemleri bugün bitiyor. Kaydını tamamlayanlar, kalacak yer bulma telaşında. Öğrencilerin önünde Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtları, özel yurtlar ve kiralık evler olmak üzere üç seçenek var. Yarına kadar başvuruları alınmaya devam eden devlet yurtları için kontenjanlar kısıtlı, özel yurtlarda ücretler geçen yıla göre yüzde 68 oranında arttı. Her bütçeye göre bir yurt bulunsa da sunulan imkânlar arasında uçurum var. Örneğin İstanbul’da aylık 5 bin TL’ye penceresiz bir odada kalmak da 70 bin TL’ye Boğaz manzaralı, havuzlu, spor salonu olan bir yurtta kalmak da mümkün.
Kaçak yurtlara dikkat!
Tüm Özel Öğrenci Yurtları İşverenler Sendikası (TÜYİSEN) Sözcüsü Funda Gökgöl, yurt fiyatlarının yüzde 68 oranında arttığını belirterek “Aylık konaklama 10 bin TL’den başlıyor. Konfora göre ve büyükşehirlerde 20-25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Yemek ve ulaşım eklenirse bu fiyat daha da artabiliyor” dedi. Kaçak yurtlar konusunda uyarı yapan Gökgel, “Dışarıda bir yemeği 200 TL’ye yediğiniz şu günlerde günlük hizmet bedeli 200 TL olamaz, 400 TL ve üstü olmalı. Eğer böyleyse muhakkak yanlış giden bir yapılaşma vardır. Ayrıca kayıt esnasında kurum GSB’nin web sayfasından kayıt yapmak ve veli veya öğrenciye taahhütname vermek zorunda. Otel, pansiyon, motel, adı ne olursa olsun öğrenci barındırması yasak. Kaçak, merdiven altı olabilir” diye konuştu.
Kiralar 14 bin TL’den başlıyor
Yurtta kalmayı tercih etmeyen bazı öğrenciler, ev kiralama yoluna gidiyor. Ev kiralamak isteyenlerin büyükşehirlerde en az 14 bin TL’yi gözden çıkarmaları gerekiyor. Birkaç arkadaş kiralandığında kişi başı maliyeti 5 bin TL’ye kadar düşürmek mümkün.
Endeksa’nın verilerine göre bazı şehirlerdeki kiralar ortalama şöyle:
■ İstanbul: 23 bin 373 TL
■ İzmir: 21 bin 903 TL
■ Antalya: 18 bin 749 TL
■ Kocaeli: 18 bin 248 TL
■ Sakarya: 14 bin 168 TL
■ Erzurum: 14 bin 339 TL
■ Bursa: 16 bin 44 TL
■ Konya: 17 bin 309 TL
Meşhur oda zamlandı
Milliyet gazetesinde 2021’de gündeme getirdiğimiz, penceresi bile olmayan ve sadece bir yatağın sığabildiği 900 TL’lik meşhur odanın aylık ücreti bu yıl 5 bin 500 TL oldu. Aynı oda 2021’de 900 TL, 2022’de bin 700 TL, 2023’te 4 bin TL’ydi. Bu ücretlere rağmen yer bulmak neredeyse imkânsız. İstanbul’da Kağıthane ve Fatih’te penceresi olmayan çok sayıda yurt var. Bir başka yurttaki penceresiz odanın ücreti ise aylık 7 bin TL. TV eklendiğinde 7 bin 500 TL talep ediliyor. Penceresi olanlarda ise odaların kapasitesi 12 kişiye kadar çıkabiliyor. Apart, bekar evi gibi isimleri bulunan bu yurtlarda öğrencilerin dışında kişiler de
kaldığı için güvenlik ve hijyen sorunları yaşanabiliyor.
Şehirlere göre ücretler değişiyor
Öğrencilerin yoğun yaşadığı şehirlerde aylık yurt ücretleri:
■ İstanbul: 16 bin-30 bin TL
■ Ankara: 14 bin-25 bin TL
■ Antalya: 10 bin-20 bin TL
■ Eskişehir: 12 bin-18 bin TL
■ Konya: 12 bin-16 bin TL
■ Isparta: 9 bin-15 bin TL
Eskişehir’de arz talep dengesi bozuldu
“Öğrenci kenti” olarak anılan Eskişehir’e kentsel dönüşümün az olması, üniversiteye yakın mahallelerde yapı stokunun sabit kalması yeni üniversite öğrencilerinin ev bulmasını zorlaştırıyor. Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, “Hem devlet hem de özel yurtların kentte gayet yeterli kapasitede olduğunu görüyoruz. Kentimizde arz talep dengesi bozuldu. Kentsel dönüşüm çok az yapılıyor. Şu anda kiralar ise 10 bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor” dedi. ● İHA