Seçimde oy verme süreci bir iki itiraz ve bazı bölgelerde yaşanan tartışmalar dışında genel anlamda olaysız tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, “Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır” dedi. Yener, saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının hemen ardından yaptığı yazılı açıklamada, yurt genelinde oy verme işlemleri sırasında bir parti müşahidi ile iki vatandaşın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini söyledi. Seçimde emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür eden Yener, “seçimin ülkemize, milletimize, Cumhurbaşkanı adaylarına ve siyasi partilere hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
18.30’da yasak kalktı
Türkiye genelinde oy verme işleminin saat 17.00’de biteceği açıklanmasına karşın, yasa gereği saat 16.59 itibarıyla sandık başında oy vermek isteyen seçmenlerin oy kullanmaları devam etti. YSK Başkanı Yener bu nedenle tüm Türkiye genelinde oy verme işlemlerinin sonlandığı saati 17.33 olarak açıkladı.
Yener, seçimle ilgili yayın yasağını ise 18.30 itibarıyla kaldırdıklarını duyurdu. Yener, “değişik kanallardan basın mensuplarımıza veri akışı olmaktadır ancak tüm kamuoyunun YSK’nın geçici sonuçlarını beklemesini tüm kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.
YSK’dan pusulalardaki ‘Mühür lekesi’ kararı
Oy verme işlemi devam ederken bazı sandıklarda cumhurbaşkanı oy pusulalarının ön yüzünde arkaya vurulan mührün mürekkebinin yer aldığı yönünde şikayetler, parti temsilcilerince YSK’ya bildirildi. Başvuruları inceleyen YSK, tüm sandık kurulu başkanlarına mesaj gönderdi. Mesajda, “Kurulumuza intikal ettirilen verilerden bazı sandıklarda cumhurbaşkanı
pusulasının ön yüzüne sandık kurulu mührü vurulduğu, ayrıca bazı pusulaların arkası mühürlenirken bu mührün mürekkep lekesi nedeniyle pusulanın önünde de görüldüğü anlaşılmıştır. Söz konusu pusulalar hakkında oy sayım ve döküm esnasında 298 sayılı Kanunun 98 ve 101inci uyarınca işlem yapılması gerekmektedir” denilerek oyların geçerli kabul edilmesi istendi.
Oğan: Seçimden çekilmedik
ATA İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, oy verme işlemi sürerken hakkında ortaya atılan “çekildi” iddiasına tepki gösterdi. Oğan, “Yetmedi mi algı oyunlarınız. Adam gibi çalışıp, milletin oyunu kazanmak yerine aşağılık algı oyunlarına el atarak mı kazanacaksınız? Şimdi de sandık başlarında görevlendirdiğiniz mankurtlarla ‘Sinan Oğan çekildi’ yalanına başvuruyorsunuz. Aşağılık oyunlarınıza rağmen, çekilmeyeceğiz” açıklaması yaptı.
İnce’ye ‘çarpı işareti’
İstanbul’da Orhangazi İlkokulu’nda 1096 no’lu sandıkta seçmenlere verilen Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin pusulada, adaylıktan çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin fotoğrafının üzerine kalemle çarpı işareti konulması tartışmalara neden oldu. Vatandaşlar ise duruma tepki gösterince partilerin avukatları ve sandık görevlileri bir araya geldi. Oyların geçerli olması konusunda tutanak hazırlanarak Sultangazi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na gönderildi.
YSK uyardı
Henüz ilçe seçim kurulunun incelemesinde bulunan olayla ilgili görüşü sorulan YSK Başkanı Yener, söz konusu iddianın doğrulunu henüz teşit edemediklerini belirterek, “Ancak tüm sandık kurulu başkanlarımıza her ihtimale binaen SMS yoluyla gerekli ikaz ve uyarılar yapılmıştır. Daha önce kurulumuz açıkladı; şu anda cumhurbaşkanı aday pusulasında herhangi bir değişiklik yasal olarak mümkün değildir. 4 aday yer almaktadır. Herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilmemesi gerekmektedir” dedi.
AK Parti’nin YSK temsilcisi Recep Özel de “Oy kullanmak için verilen iki adet oy pusulası ile tek zarfın üzerinde herhangi bir işaret çizikle geçersiz kılacak bir durum olmadığını kontrol edelim. Böyle bir durum var ise oy pusulasını ve zarfı değiştirtelim” uyarısını yaptı.