Osmanlı mutfağının gözdesi! Sarmaların şahı vişneli yaprağın asırlık püfü

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE

Osmanlı mutfağının köklü geleneklerinden günümüze gelen asırlık lezzet vişneli yaprak sarma, Türk mutfağının klasik tariflerinden biraz daha farklı. Geleneksel zeytinyağlı ve etli yaprak sarma tariflerinin ötesine geçen bu özel tarif, vişnenin ekşi-tatlı lezzetiyle büyülüyor.

ZEYTİNYAĞINDAN GELEN LEZZET

Yaz ve kış aylarında sofraları renklendiren vişneli yaprak sarma, ferahlatıcı vişne aromasıyla zeytinyağlı iç harcın mükemmel uyumunu bir araya getiriyor. Zeytinyağının en özel lezzetleri ortaya çıkardığı tarifin 4 önemli detayı var!

4 ÖNEMLİ DETAY

İyi bir yaprak sarma için ilk önemli adım, yaprakların sert olmamasına dikkat etmektir. Tuz oranını doğru ayarlamak ise sonraki önemli noktadır. Salamura yaprak kullanıyorsanız, tuz oranına çok daha fazla dikkat etmelisiniz. Hatta tuz oranı yüksekse, iç harçteki tuz oranını azaltabilirsiniz.

Sarmaların iç harcının daha hızlı pişmesini istiyorsanız, iç malzemeyi çok az suyla pişirmeyi deneyebilirsiniz. Sarma tekniği çok önemli son püf noktasıdır. İç harcı dengeli koymaya ve fazla sıkı sarmamaya özen göstermelisiniz. Sanılanın aksine ince sarmak pek de doğru ya da makbul değildir.

VİŞNELİ YAPRAK SARMA İÇİN GEREKEN MALZEMELER

400 gr. asma yaprağı, 2 su bardağı pirinç, 2 adet soğan, 1/2 su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1/2 tatlı kaşığı karabiber, 1/2 tatlı kaşığı nane, 1/2 tatlı kaşığı yenibahar, 1/2 tatlı kaşığı tarçın, 400 gr. vişne (dondurulmuş veya taze), 2 su bardağı vişne suyu, tuz bu asırlık lezzeti sofranıza taşımak için yeterli.

3 ADIMDA HAZIR!

Salamura asma yaprağı kullanıyorsanız, sıcak suda bekletip tuzunu alarak işe başlayabilirsiniz. Taze yaprak kullanıyorsanız, yaprakları suda yıkayıp haşlamalısınız. Pirincin nişastası çıkana kadar yıkayıp, süzün ve ince ince doğradığınız soğanları geniş bir tencere veya tavada ısıttığınız zeytinyağında kavurun. Bu aşamada dolmalık fıstığı ekleyip pembeleşene kadar kavurmalısınız. Daha sonra doğranmış soğanları ilave edin ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.

2’NCİ ADIM

Yıkanmış pirinci de tavaya ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin. Kuş üzümü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın, yenibahar ve kuru naneyi de ekledikten sonra iyice karıştırın. 1 su bardağı vişne suyu, 1 su bardağı su ve şekeri ekledikten sonra karışımı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alıp soğutun. Yaprakların her birinin ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Harcın yanına bir adet de vişne koyun. Yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak, parmak kalınlığında sarın. Tencerenin dibine asma yapraklarından yaptığınız tabana sarmaları dizin. Sona kalan vişneleri en üste serpiştirin.

SON ADIM!

Üzerine sarmaların hizasına gelecek kadar su ve vişne suyu karışımı ekledikten sonra isterseniz 1 ila 2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirebilirsiniz. Üzerine porselen bir tabak koyduğunuz tencerenin kapağını kapatın ve sarmaları en kısık ateşte yaklaşık 35 ila 40 dakika pişirin. Piştikten sonra tenceredeki sarmaların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Vişneli yaprak sarmayı yanında çırpılmış yoğurt ile ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir