Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) yayınladığı raporlar ve burada açıklanan öngörüler, petrol fiyatlarının etkileyen etmenler arasında yer alıyor.
OPEC, şimdi de 2023 için daha önce açıkladığı, küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü sabit tuttuğunu açıkladı.
OECD bölgesinde 2022’ye göre 330 bin varil artış olacak
Bu yıl talepte OECD bölgesinde geçen yıla göre 330 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 1 milyon 890 bin varil artış bekleniyor
OPEC’in aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük 2 milyon 220 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 770 bin varile ulaşması bekleniyor.
Çin, koronavirüs tedbirlerini kaldırdığı için talep artacak
Bu artışta, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırıldığı Çin’de beklenen ekonomik toparlanmanın etkili olacağı değerlendiriliyor.
Bazı bölgelerde ise ekonomik zorluklar nedeniyle talepte kısıtlı düşüşler görüleceği öngörülüyor.
Talebin OECD bölgesinde geçen yıla göre 330 bin varil artarak 46 milyon 520 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise 1 milyon 890 bin varil artarak 55 milyon 250 bin varil olacağı hesaplanıyor.
Küresel petrol arzı aralıkta arttı
Rapora göre, küresel petrol arzı aralıkta, bir önceki aya göre günlük 300 bin varil artışla yaklaşık 101 milyon 700 bin varile yükseldi ve önceki yılki seviyenin 3 milyon 800 bin varil üzerinde gerçekleşti.
Ham petrol üretimi en fazla Nijerya’da arttı
Bu dönemde, OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Nijerya’da arttı. Kuveyt ise ham petrol üretiminin en fazla gerilediği ülke oldu.
Günlük üretim aralıkta, önceki aya göre Nijerya’da 91 bin varil artarken, Kuveyt’te 35 bin varil geriledi.
Aynı dönemde, OPEC dışı ülkelerde günlük petrol üretimi ise yaklaşık 200 bin varil artarak 72 milyon 800 bin varil oldu.