Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin neden olduğu felaketin ardından 1.5 ay geride kaldı. Arama kurtarma çalışmalarının sona ermesiyle depremzedeler, ağır ve orta hasarlı binalardan eşyalarını kurtarma telaşı içine girmişti.
Asansörlü sistemle çalışan nakliyecilerin hasarlı binalardan eşya çıkarma ücreti o dönemde ortalama 12 bin liraydı. 20 Şubat’ta Hatay Defne’de meydana gelen depremde, hayatını kaybedenler arasında nakliyeciler de yer almıştı. Bunun üzerine 22 Şubat’ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hasarlı binalara kısa süreli de olsa girişlerin yasaklandığını açıklayarak, “Şimdi art arda gelen depremlerden sonra Çevre Şehircilik Bakanlığımızla yaptığımız değerlendirmeler çerçevesinde, eşya alınması, buraya kısa sürede girilmesi yasaklanmıştır. Yani ağır hasarlı binalara da bu saatten sonra girmek yasaktır, yeni bir karara kadar. Çünkü bu riski taşıyamayız, bu sorumluluğu taşıyamayız, bu da doğru değil” demişti.
Balkondan sarkıttılar
Bu gelişmelerin ardından deprem bölgesinde, asansörlü nakliye araçları ile ev ve eşya taşıma azalsa da hasarlı evlerden eşya tahliyeleri hamallar üzerinden devam ediyor. Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeyiz. İlçenin Atatürk Mahallesi’nde Çerçi Apartmanı’nda hasarlı binadan eşya indirilmesine tanık olduk. Bazı eşyalar balkonlardan sarkıtılıyordu, bazıları merdevinden indiriliyordu. Binada kiracı olduğunu belirten Ahmet Kılıçaslan, apartmanın müteahhidinin Veysi Tekin olduğunu söyledi. Tekin, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yıkılan bazı binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan müteahhitler arasında yer almıştı. Çiftçilik yaptığını belirten Kılıçaslan, şunları anlattı:
‘Yenisini alamayız’
“Bu apartmanda kiracıydım. Ağır hasarlı tespiti yapıldı. Burada daha çok hali vakti yerinde olanlar ile memurlar ağırlıktaydı. Depremden eşim ve çocuklarım ile kurtulduk. Şimdi konteynerde kalıyoruz. Eşyalarımızın hepsi evin içinde kaldı. Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın… Şu anda bunların yenisini alacak gücümüz yok. İhtiyacımız olan şeyleri alıyoruz. Asansöre, nakliyecilere yasak geldi. Şimdi artık hamal tutuluyor. Hamalların çoğu Suriyeliler. Eskiden nakliye için 12 bin lira fiyat isteniyordu. Hamallar, 5000 ile 8000 lira arasında fiyat istiyorlar. Ama bu sadece evden indirme fiyatı. Nakliye yok. Ben 6000 liraya anlaştım. Eşyaları arkadaşımın nakliye aracı ile götüreceğiz.”
Çamaşır sırası çilesi
Bütün eşyalarının evlerinde kaldığını söyleyen Tuğba Kılıçaslan, eşi Ahmet’i sözlerini tamamlayarak, “Hiç beyaz eşyamız yok. Bütün günüm konteynerde çamaşır sırası beklemekle geçiyor. Eşyalarımızı çıkardık. Onları kullanacağız” diyor.