CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gençlere yönelik “Faizli KYK (Kredi Yurtlar Kurumu) borçlarını ödemeyin” çağrısı sonrası, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun hükümetin de bu konuda adım atma hazırlığı içinde olduğunu açıklamasıyla gözler pazartesi günü yapılması beklenen Kabine Toplantısı’na çevrildi. Yapılacak düzenlemenin faiz borçlarının silinmesini içerip içermeyeceği merakla beklenirken, son 11 yılda yükseköğrenim kredi borçları 7 kez yeniden yapılandırma kapsamına alındı.
Kılıçdaroğlu, Kurban Bayramı’nda sosyal medya hesabından KYK kredilerinin geri ödemesiyle ilgili paylaşımda bulunarak “Faizli KYK borçlarını ödemeyin. Bir sene içinde iktidara geliyoruz; söz verdiğim gibi sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” mesajını verdi. Bakan Kasapoğlu ise hükümetin de öğrenci kredisi borçlarıyla ilgili bir çalışma yaptığını açıkladı. Kasapoğlu, kredi faizlerinin silinmesinin gündemde olup olmadığına ilişkin soru üzerine, “Ana muhalefet partisi liderinin ifadesiyle bir faiz uygulaması değil. Kanunda var olan bir enflasyon oranıyla bağlantılı bir süreç. O yüzden bu anlamdaki yurt içi üretici fiyat endeksiyle ilgili konudan kaynaklı durumlara elbette Bakanlık olarak detaylıca çalıştık. Ve hiçbir zaman hiçbir gencimizi mağdur etmediğimiz gibi bundan sonra da en güzel şekilde gençlerimizin mutlu olmasına yönelik adımları da atacağız” dedi.
Kasapoğlu, ”Bununla ilgili uygulamalarımız, çalışmalarımız hazır. Ve ilk Kabine Toplantısı sonrası da Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu etraflıca gençlerimizle, kamuoyuyla paylaşacak” ifadelerini kullandı.
Gecikme faizi silinecek mi?
Kanuna göre öğrencilerin borçlarını, kredi alımının bittiği tarihten 2 yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç tutarı, kredilerin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktara Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üretici fiyat endeksindeki artışın ilave edilmesiyle hesaplanıyor. Kredi borcu ödemesi, işsizlik, askerlik, yüksek lisans ya da doktora eğitimi halinde birer yıllık sürelerle ertelenebiliyor. Ancak iki yıl sonra ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Geri ödemelerde en büyük şikâyetler, borç ana parası üzerine eklenen bu artıştan kaynaklanıyor. Borç taksitlerini iki defa aksatan borçlulardan tahsilat vergi dairelerince yapılıyor. Bakanlığın yaptığı çalışmanın, gecikme faizlerinin silinmesini de içerip içermediği merakla bekleniyor.
Yılda 1 milyon öğrenci
Son 11 yılda yükseköğrenim kredi borçları, 7 kez yeniden yapılandırma kapsamına alındı. 2011, 2014, 2016, 2017, 2018, 2020 ve son olarak da 2021’de çıkarılan kanunlar ile kredi borçları yeniden yapılandırıldı. Gençlerin yanı sıra ailelerin de kâbusu haline gelmesine karşın kredi talebinde anlamlı bir düşüş görülmüyor. Türkiye’de 8 milyon 240 bin 997 yükseköğretim kurumu öğrencisi bulunuyor. Bakanlığın 2022 yılı performans programında yer alan verilere göre her öğretim yılında ortalama 1 milyon öğrenci kredi kullanıyor. Verilere göre 2018 yılında 1 milyon 171 bin, 2019’da 1 milyon 190 bin, 2020’de 1 milyon 172 bin, 2021’de ise 1 milyon 32 bin öğrenci kredi aldı. 2021’de kredi alan öğrenci sayısı önceki yıla göre yüzde 11 oranında azaldı.