BEYZA COŞKUN Ankara – ODTÜ’lülerin Fuat Abi’si olarak tanınan Mehmet Fuat Sunguroğlu, 20 Kasım’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etmişti. Ankara’da 100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi’nde uzun yıllardır esnaflık yapan Sunguroğlu, ODTÜ’lü öğrencilerin her sorununu çözmesiyle tanınıyordu. Sunguroğlu, ikinci el eşya sattığı dükkânında dar gelirli öğrencilerin her zaman yardımına koşuyordu. Mahalle halkı ve ODTÜ’lü öğrenciler Milliyet’e Fuat Abi’yi anlattı.
İşçi Blokları Mahallesi Muhtarı Ayşegül Emekçi (52) Fuat Abi’nin ölümünün 7. günü dolayısıyla dükkanında dün anma töreni düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:
‘Mahalle boşluğa düştü’
“Fuat Abi mahallenin oksijen makinesiydi. Herkesi koruyan kollayan, yardım eden biriydi. İnsancıl tavrıyla gönülleri fet etmişti. Güçlünün değil, haklının yanında dururdu, hayat felsefesi buydu. İki köpeği vardı, Bady ve Fıstık. Hayvanları onun sembolüydü. 2015 yılıydı, elektrik kaçağından dükkanı yandı. Oğlu Can’la bir banka hesabı açtık ve duyuru yaptık. Öğrenciler ve mahalle halkından toplanan parayla yeniden yaptık dükkanı. Aşure zamanı yapıp dağıtırdı dükkanının önünde. Fuat Abi’nin dükkanı dost meclisiydi. Şuan bu mahalle boşluğu düştü. Öğrenciler, dükkanın olduğu sokağa isminin verilmesini istiyor. Benim düşüncem de, ODTÜ’nün hemen kenarındaki İzci Parkı’na isminin verilmesi. Gerekli yerlerle görüştüm. Kendi aramızda para toplayıp heykelini ya da büstünü yaptırmak istiyoruz o parka. 3 Aralık’ta ODTÜ’lülerle ve mahalle sakinlerimizle toplantı yapacağız, konuşacağız. Fuat Abi’nin bir parkı olursa, orası bizim etkinlik alanımız olur ve onu da ölümsüzleştiririz.”
‘Kendimi öksüz hissettim’
ODTÜ İstatistik bölümü öğrencisi ve mahalle sakini Tayga Yalın Yıldırım (24) da Fuat Abi’nin ODTÜ’lülere ilgisini şöyle anlattı: “Eskiden önce tercih yapılır sonra sınava girilirmiş. Fuat Abi ODTÜ’de okumak istiyor. ODTÜ’yü kazanacak puanı da var, ama kazanamayacağı düşünülerek yazmamışlar. Ben ODTÜ’de okuyacaktım, ODTÜ’lüyüm derdi. Bu yüzden ODTÜ’lü öğrencilere karışı ayrı bir zaafı var. ‘Fuat Abi’ diye seslendiğimizde ‘can’ diye cevap verirdi. Tanıştığımda şok oldum; böyle bir devirde, böyle bir insan nasıl var diye. Bu mahallede oturan öğrencilerin yüzde 99’unun evinde, Fuat Abi’den en az 1 eşya vardır. Benim evimin yarısı Fuat Abi’nin eşyalarından oluşuyor, yarısına para veremedim. Ne sorunumuz olsa onu arardık. 2 gün önce matkap lazım oldu, Fuat Abi’den alırız diyecektim, Fuat Abi dedim ve kaldım. 7 yıldır ODTÜ’deyim, kendimi öksüz hissettim. Her hafta çayını içmeye uğrardım. Bir gün şenlik vardı, öğrencileri İzci Parkı’na çağırdı. Yiyecekleri, içecekleri ayarlamış, kimsenin elini cebine attırmadı.”
Dükkâna sahip çıkacak
“Fuat Abi’nin dükkanını yüzde 90 kapatacaklar. Bir arkadaşımla beraber buraya sahip çıkmak istiyorum. Dükkanın yarısı, Fuat Abi’nin mantığıyla spotcu olarak devam edecek. Yarısını da kıraathane tarzında yaparız. Çayı 3 liradan verelim, en azından öğrenciler ucuza çay içsin. İleriki yıllarda da dernek gibi bir yer kurmuş oluruz, Fuat Abi’nin adına devam eder.”
‘Öğrencilerin babasıydı’
Mahalle sakini Şahin Karaoğlan (54) Fuat Abi’nin ölmeden önce en son kendisiyle görüştüğünü söyledi: “Cumartesi akşamı bizdeydi, evin perdelerini taktı. Yoldaş derdi bana. 30 yıldır bu dükkanda, öğrencilerin babasıydı. Kimin mağduriyeti varsa giderirdi. Parayı seven bir insan değildi. Bir gün, 2 öğrenci geldi, ‘Fuat Abi, yeni eve taşındık bize nasıl yardımcı olabilirsin’ dediler, Fuat Abi’de ‘Ne eksiğiniz varsa alın götürün’ dedi.”
Türkan Efe (59) ise, “Ben 40 senedir buradayım, arkasından böyle güzel konuşulan bir insan görmedim” dedi. Nebahat Çelik (65) de “20 yıldır tanıyorum Fuat Abi’yi. Kendisini aç bırakıp, karşısındakini doyurabilen bir insandı” ifadelerini kullandı.
‘Mahallenin kahramanıydı’
Mahalle sakini ve öğrenci Deniz Tepe (33) şunları anlattı:
“2017’de tanıştım ben onunla. İlk askı almıştım. Fuat Abi mahallenin kahramanıydı. Onun gibi bir adam görmedim. Geçenlerde selam vermeden gittim diye kendimi suçlu hissettim, geri döndüm ve salam verdim. O kadar kıymetliydi, burada bize baba gibiydi. Çoğu ODTÜ’lünün ailesinden çok hakkı vardır üzerinde. Bir arkadaş buz dolabı almış Fuat Abi’den, ilk 2 taksiti ödemiş 3’üncüsü kalmış. Bir gün kapı çalmış, Fuat Abi elinde patates, soğan, yumurta ile gelmiş. ‘Ödeyemeyecek olsan baştan kazığı atardın. Belli ki paran yok, aç kalmayasın diye bir şeyler aldım’ demiş ve gitmiş. Bir gün hasta oldum, evde ateş ölçer yok. Fuat Abiyi aradım, hemen elinde ateş ölçer iki adam geldi.”