Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde geçici barınma alanlarının çalışmalarına başlandı


Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 2 şiddetli depremle sarsıldı.

Toplamda 11 ilde hissedilen sarsıntı, büyük yıkımlara neden oldu.

30 binin üzerinde can kaybının ve çok sayıda yaralının olduğunu afette, yaralar sarılmaya başlandı.

Enkaza dönen afet bölgelerinde, depremzedeler için yaşam koşulları oluşturulurken, çadır kentler, konteyner kurulumları da hız kazandı.

Depremden en çok etkilenen illerden biri de Gaziantep oldu. 

Bu süreçte bakanlar, görevlendirildikleri afet bölgelerinde çalışmalarını aralıksız sürdürerek hasar tespit çalışmalarını koordine ediyor.

Geçici barınma alanları için harekete geçildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Gaziantep’te çalışmaları yakından takip ederek bölgenin kısa sürede iyileşmesi için mücadele ediyor.

Kentte büyük yıkımların olduğu Nurdağı ve İslahiye ilçeleri başta olmak üzere tüm kent genelinde ekipler de canla başla çalışıyor.

Bu kapsamda, bölgede depremzedeler için TOKİ ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü eliyle yapılacak geçici barınma alanlarının yapılması için harekete geçildi.

Toplam 495 bin metrekarelik 4 ayrı alanda 22 bin 500 kişinin yaşayacağı geçici barınma alanlarının yığma yapı, prefabrik ve konteynerlerden oluşacağı açıklandı.

Sosyal imkanlar ve donatılar yer alacak

Nurdağı ilçesinde yer alan geçici barınma alanı, 2 ayrı alanda toplam 305 bin metrekare olarak planlandı.

19 bin kişinin yaşam süreceği ve 3 bin 208 birimden oluşan bu alanlarda, tüm sosyal imkanlar ve donatılar yer alması planlanıyor. Kurulacak geçici barınma alanları için altyapılar yapıldı, zemin düzleştirme çalışmaları bitti ve konteynerlerin de getirildiği açıklandı.

13 bin 500 depremzede yaşayacak

Bakanlık açıklamasında, İslahiye’de içerisinde 2 bin 264 birimin yer alacağı 2 ayrı geçici barınma alanında, 13 bin 500 depremzedenin yaşayacağını belirtti.

Toplam 190 bin metrekare büyüklüğündeki alanlarda, çocuk oyun alanları, anaokulu, okul, cami, spor alanları, sosyal tesis ve sağlık tesisine yer verilecek.

Kalıcı konutlar için de düğmeye basıldı

Bakan Murat Kurum, kurulacak geçici barınma alanlarının yanı sıra kalıcı konutlar için de çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Kurum’un düzenlediği il koordinasyon toplantılarında, yeni yerleşim alanları için il yöneticileri, belediyeler, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerin fikirleri alınıyor.

Yeni yerleşim alanlarında fay hattı mesafesi dikkate alınıyor

Depremin hasarını en aza indirmek için mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmalarıyla en uygun zemin belirleniyor. Buna göre yeni yerleşim yerlerinin en doğru yere, en doğru zemine, en doğru teknikle yapılabilmesi ve fay hattına olan mesafesine göre alan tespitleri yapılıyor.

Bu tespitler sonrası belirlenen yerlerde zemin etüt çalışmaları da başlatıldı. Çalışmalar kapsamında alanlardan belirlenen numuneler incelenerek zeminin yerleşim için uygun olup olmadığı tespit edilebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir