NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Japonya’nın başkenti Tokyo’da temaslarını sürdürdü.
Stoltenberg, Keio Üniversitesi’nde katıldığı söyleşide, Çin’in artan kendine güveninin ve Rusya ile iş birliğinin yalnızca Asya için değil, Avrupa için de tehdit oluşturduğunu savundu.
Asya turunda Çin mesajı
Çin’in şeffaflık sağlamadan ve diyaloğa girmeden nükleer silahlara ve uzun menzilli füzelere giderek daha fazla yatırım yaptığını söyleyen Stoltenberg, Güney Kore’den sonra gittiği ülkede şöyle dedi:
Rusya ve Çin’in yakınlaşması ve Çin’in yaptığı önemli yatırımlar ve yeni gelişmiş askeri yetenekler, Çin’in NATO müttefikleri için bir tehdit, aynı zamanda bir meydan okuma olduğunun altını çiziyor. Güvenlik, bölgesel değil küreseldir. NATO’nun, dostları olduğundan emin olması gerekiyor. Hint-Pasifik’teki ortaklarımızla daha yakın çalışmak önemli.
“Düşman olarak görmüyoruz”
Stoltenberg, Çin’in, giderek artan bir şekilde Rusya ile çalıştığını ve kurallara dayalı, açık ve demokratik uluslararası düzene karşı “otoriter geri gidişe” öncülük ettiğini öne sürdü.
NATO’nun Çin’i bir düşman olarak görmediğini ve bu ülkeyle çatışma peşinde koşmadığını anlatan NATO Genel Sekreteri, ittifakın iklim değişikliği gibi ortak çıkar alanlarında Pekin ile yakınlaşmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Pekin’den yanıt: Küresel istikrar için bir gücüz
Diğer taraftan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Çin’i “bölgesel ve küresel barış ve istikrar için bir güç” olarak niteledi.
Associated Press’in aktardığına göre, Mao, NATO’yu Çin’i bir tehdit olarak etiketlediği ve askeri bağlarını Asya ile genişlettiği için de eleştirdi.