NASA, önümüzdeki yıllarda önce Ay’a daha sonra da Mars’a astronot göndermek istiyor. NASA’nın Artemis ismini verdiği bu proje kapsamında ilk yapmak istediği şey Ay’ın Güney Kutbu’na inmek olacak.
NASA, Artemis’i uzun vadede Ay’da kalıcı yapılar için temel atmak, yerleşmek ve en sonunda Mars’a insan göndermek için bir adım olarak görüyor.
NASA ve Pentagon’dan Mars anlaşması
NASA ve ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı İleri Savunma Araştırmaları Proje Ajansı’nın (DARPA), Mars misyonları için üretilecek nükleer termal roketin motorunu geliştirme konusunda anlaştığı bildirildi.
NASA yöneticisi Bill Nelson, “Nükleer termal tahrik teknolojisini geliştirmek için en erken 2027’ye kadar, uzun süredir ortağımız olan DARPA ile birlikte çalışacağız.” ifadesini kullanarak, bu yeni teknoloji ile astronotların uzaya her zamankinden daha hızlı gidip geleceğini belirtti.
İş birliği kapsamında, NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü’nün (STMD) roketin motorunu geliştireceği, DARPA’nın ise reaktör ve motorun geliştirilmesine katkılarının yanında, tüm süreci yöneteceği bildirildi.
Mars’a gitmek 7 ay sürüyor
Mevcut teknolojiyle Mars’a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor. Bu da Mars’ta yaşayacak astronotların Dünya’yla bağını önemli ölçüde zayıflatıyor.
Mars yolculukları 45 güne düşecek
NASA’nın nükleer motor projesi, Dünya ile Mars arasındaki yolculuğu 45 güne düşürebilir.
Nükleer Termal ve Nükleer Elektrikli Tahrik (NTP/NEP) konsepti olarak adlandırılan tahrik sisteminde, Mars yolculuğunun 45 güne düşürülebileceği duyuruldu.