Muğla, tarihi hanları, çoğu birinci derece tescilli evleriyle kültür turizminde de adından söz ettiriyor.
Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de bulunan yapılar da bacaları ile ünlü.
Muğla bacasının dört tarafının açık olarak yapılması baca tıkanmalarını ve soba tütmesini engelliyor. Bu baca, iklimin özelliği ve kullanım amacına göre rüzgarı ve yağmuru kesecek biçimde üstü kapatılarak yapılıyor.
Daha çok Saburhane Meydanı’nda
Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, Asar Dağı eteklerine kurulmuş Menteşe’deki evlerin en güzel örnekleri ve isminden söz ettiren “Muğla bacaları”, Saburhane Meydanı’nda görülüyor.
Geleneksel mimari
Menteşe’de geleneksel mimariyle yapılan bahçeli müstakil Muğla evleri, tasarımları, ahşap işçilikleri, tavan işlemeleri ve bacalarıyla geleneksel Türk mimarisinde özgü bir model oluşturuyor.
Son yıllarda tarihi doku içinde kalan yaklaşık 20 yapı, hazırlanan projelerle valilik ve belediye tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırıldı.
Yapılan restore edildi
Önceki yıllarda Muğla’nın kent kimliğinde önemli yeri bulunan Muğla Arastası, Zahire Pazarı ve birçok tarihi yapı, restore ederek kültür turizmine kazandırıldı.
Birçok tarihi yapı her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlıyor
Valilik ve Belediye tarafından restore edilen Konaklatı Kültür Merkezi, Belen Kahvesi, Belediye Kültür Evi, Özbekler Evi, Kerimoğlu Türküsü Evi ve birçok tarihi yapı, her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Bu evleri gezen ziyaretçiler hem kent kimliğini görüyor hem de dinlenerek bir şeyler yiyip içiyor.
Tarihi yapılarda günlük yaşam devam ediyor
Karşıyaka ve Saburhane Mahallesi’nde bulunan tarihi yapıların birçoğunda günlük yaşam devam ediyor.
Türkiye’de ilk koruma amaçlı imar planının yapıldığı şehir Muğla
Türkiye’de ilk koruma amaçlı imar planının yapıldığı şehir Muğla. Gelen misafirler, öncelikle mübadele döneminde Rumların terk ettiği Saburhane Mahallesi’ni görüyor.
Karabağlar Yaylası
Şehre çok yakın mesafede bulunan doğa harikası Karabağlar Yaylası da ziyaretçilerin uğrak yeri.
Menteşe’nin kuzulu kapıları
Menteşe’nin kuzulu kapıları (avlu kapısı), ahşap mimari özellikleri, bacaları ve dar sokakları ile film platosu olduğunu belirtiliyor.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)