Moody’s: Kadınlar iş gücüne daha fazla katılmalı

Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının Birleşmiş Milletler’e (BM) üye devletlerin 2030’a kadar ulaşmayı kabul ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin merkezinde yer alıyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, bu kez iş hayatında yaşanan bir uygulamaya ve ekonomiye olan zararına dikkat çekti.

“Son 10 yılda ilerleme var”

Kuruluşunun cinsiyetler arası ücret farkına ilişkin analizinde, iş yerlerinde kadınların yükselmesi konusunda son 10 yılda sınırlı bir ilerleme kaydedildiği belirtildi.

Kadınların iş gücüne katılması için alınacak önlemler

Sosyal normları değiştirmenin uzun ve karmaşık bir süreç olduğu belirtilen analizde, ancak esnek çalışma koşullarının uygulanması, uygun fiyatlı çocuk bakım hizmetinin sağlanması ve ücretli doğum ile babalık izni sağlanması gibi politikaların değişimi doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olduğu aktarıldı.

Kadınlar iş gücüne daha fazla katılmalı

Analizde, kadınların iş gücünde becerilerinden yeterince yararlanılmamasının bireysel ve makroekonomik düzeyde ekonomik kayıplara neden olduğu belirtilerek, şu değerlendirmesinde bulundu:

Basit bir hesaplamaya göre, OECD ülkelerinde iş gücüne katılımdaki ve yönetimdeki cinsiyet farkını kapatmak, küresel ekonomik faaliyeti yaklaşık yüzde 7 veya bugünün kuruyla yaklaşık 7 trilyon dolar artırabilir.

Kadın ve erkek arasındaki ücret farkının temel nedenleri

Analizde, kadınların üstlendiği ailevi sorumluklar ile benzer bağlantıların eksikliği kadın ve erkek arasındaki ücret farkının temel nedenleri arasında olduğuna işaret edildi.

Kadınların erkeklere göre daha yüksek standartlara tabi olduğu belirtilen analizde, kadınların terfi isteme olasılıklarının da daha düşük olduğu kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir