‘Molozlar bilirkişi gözetiminde taransın’

HANDE ATILGAN Ankara – Çalışmanın öncülerinden, yakınını arayan bir depremzede olan Selahattin Kaban, change.org’da yeni bir imza kampanyası başlattı. Kaban, “Kayıp canlarımız nerede?” başlıklı imza kampanyası ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na enkazlardan kaldırılan molozların bilirkişiler tarafından denetlenerek, kemik taraması yapılması yönünde talepte bulundu.

Kaban, kayıplar için yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verirken, şu taleplerde de bulundu:

“DEMAK şu an ailelerle araştırmalar yaparak, gelen ihbarları değerlendirerek alanda kayıpları arıyor. Kayıplarımızın bulunması için girişimlerinde bulunmasını istiyor ve ailelere psikolojik maddi destek sağlanması talebinde bulunuyoruz. Molozlardan çıkan asbest tozları için tedbir alınmalı ve molozlarla giden kemik parçaları için bilirkişiler tarafından tekrar arama talebinde bulunuyoruz. Aileler birbirlerinden güç alarak ayakta duruyorlar.”

Her yere baktılar

Yakınlarını arayan depremzedeler bu süreçte kimliği belirsizlerin gömüldüğü mezarlıklar, sağlık kuruluşları, akıl hastaneleri gibi pek çok noktada kayıplarının izini bulmaya çalışıyor ancak özellikle enkazlarda çıkan yangınlar çoğu vakada kişilere ulaşılmasını ve kimlik tespitini imkânsız hale getirmiş durumda. Hiçbir yerde izi bulunamayan depremzedelerin aranmasına bir yandan kayıp kişi ilanlarıyla devam edilirken, başlatılan son imza kampanyası yoluyla da kemik taramaları yapılması için girişimler sürdürülüyor.

e-Devlet umudu

Kayıp yakınlarına umut olan bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’tan geldi. Meclis Sanayi, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na yaptığı sunumda Koç, kayıp depremzedelerle ilgili soruya, “O bölgedeki kişiler eğer belli bir süredir e-Devlet’i kullanmıyorlarsa veya inaktif periyodumuzdaysa AFAD’a bildiriyoruz. AFAD da toplanan bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüyle, valiliklerimizle değerlendiriyor. Hane başı destek ödemeleri yattığı zaman toplam 1.8 milyon vatandaşımıza SMS attık. (e-Devlet) Kullanım oranlarının arttığını, inaktivitenin azaldığını gördük. Bu verileri AFAD’la paylaşıyoruz” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir