Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Kaçak geçişe yeni düzenleme

Milliyet.com.tr/ÖZEL Köprü, otoyol, tünellerde ‘ücret ödemeden’ ya da ‘kaçak’ geçişlere yönelik düzenleme yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre otoyollardan ücret ödemeden geçip de 15 günlük ‘cezasız ödeme’ süresini kaçıranlar, 45 gün içinde ödeme yaparlarsa dört kat yerine bir kat cezayla karşılaşacak. Ancak yeni ceza vatandaşa tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın uygulanacak.

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü şu ifadeleri kullandı: Yeni değişiklikle söz konusu cezaların ‘tebliğ’ edilip edilmediğine bakılmaksızın uygulanması hükmü getirilmiş durumda.

“CEZANIN BİR KATA DÜŞMESİ ÇOK DOĞRU”

Düzenlemede her ne kadar 15 günlük süreyi kaçıranlar ve 45 gün içinde ödeme yapacaklara, geçiş ücretinin 4 kattan 1 kata indirilmesi cezanın adaleti açısından yerinde. Cezanın bir kata düşmesi çok doğru ama hukukta bildirim yapılmaksızın ceza olmaz.

Devlet otoyollarında bildirim yapılıyor ama özel şirketler yapmıyor. Bu konuda özel şirketlere cezaları tebliğ etmeleri gerektiği hatırlatılmalıdır.

Cezayı ödeme süresi tebliğ ile başlar. Tebliğ olmadan yani tüketici bilgilendirmeden cezanın kesinleşmesi, muaccel hale gelmesi mümkün değildir.

TEBLİĞ EDİLMEYEN CEZA KARŞISINDA SÜRÜCÜLER NE YAPMALI?

Bu konuda sürücüler ilgili firmaya bir yazılı bildirimde (mail vs.) bulunarak cezanın kendisine tebliğ edilmesini istemelidir. Hukukun temel ilkesi, kişilere tebliğ edilmeden borç tahakkuk ettirilemez. Oysa tüm plaka sahiplerinin telefonları şirketlerde var. Bildirim bir SMS’e bakar. Tüketici için 15 günlük cezasız ödeme süresi, kendisine tebliğ edilmesiyle başlar. Dolayısıyla öğrendiği tarihten itibaren 15 günlük süre hukuken başlamış olacaktır. Örneğin kendisine ihbar gönderilmiş, icra takibi başlatılmış, bu durumda tüketici asıl geçiş ücretini ödeyip kalanına itiraz etmelidir. Bin liralık geçiş ücretini ödeyip, diğer 4 bin liralık ceza artı icra masraflarına itiraz için tüketici hakem heyetlerine itiraz edebilir. Bildirim yapılmaksızın gönderilen borç için tüketici hakem heyetine başvurarak dava açtığında tüketici lehine kararlar verilecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir