Her kentimiz çok önemli. Hangisine kaçıncı kez gitsek bile yeni yerler keşfedip aklımız orada kalıyor.
İki gündür Sivas’tayız ve Sivas’ın bambaşka bir yüzünü keşfettik.
Bugüne kadar hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok yerinde çok müze gezdik ama Sivas’takiler bir başkaydı.
Örneğin sadece Savaş Atları Müzesi için bile Sivas’a gelinebilir.
Dünyada bir ilk deniyor ve binlerce yıllık tarihe atlar üzerinden uzunca bir yolculuk yapılıyor. Atlara ve savaş stratejilerine ilginiz varsa daha iyisini bulamazsınız…
Şehir Müzesi’nde de Sivas’ın binlerce yıllık tarihine artılarıyla, eksileriyle tanıklık ediyorsunuz. Örneğin pek çok müzede hep pozitif örnekler sergilenir. Burada ise Sivas için çok da hoş olmayan Sivas-Kayseri maçında ve Madımak’ta yaşananlar da tüm yönleriyle paylaşılıyor. Sanayi, Mektebi, Zanaatkârlar Çarşısı ve Müzesi ise sizi meslekler üzerinden tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. Yok olan meslekleri sergilemekle kalmayıp, yeni ustalar yetiştirmek için de kurslar da açılmış.
Gök Medrese’de ise İslam tarihine ve özellikle eğitimine yönelik eserler var. Sivas Kongresi’nin gerçekleştiği Kongre Müzesi’nde ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulma sürecini adım adım iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Daha pek çok müze varmış. İnşallah onları da bir başka ziyarette gezeriz. Bugünkü güzergahımız ise Divriği. Orada da inanılmaz eserlerle karışılacağımıza eminim…
Sivas Kongresi
4 Eylül 1919 – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında Sivas Kongresi’nin toplandığı o günkü adıyla Sivas Lisesi, bugünkü adıyla Sivas Kongre Binası, Atatürk ve Etnografya Müzesi’nin kapısında şu ibare yer alıyor:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli bu binada atıldı.”
Peki Milli Mücadele’nin temel taşlarından olan bu kongrede hangi kararlar alındı? Gelin önce ona bir göz atalım:
1. Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.
2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekûn kendisini savunacak ve direnecektir.
3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
4. Kuva-yı Milliye’yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.
5. Manda ve himaye kabul edilemez.
6. Milli İrade’yi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan’ın derhal toplanması mecburidir.
7. Aynı gaye ile milli vicdandan doğan cemiyetler, “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.
8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir…
Dünden bugüne Sivas’ın tarihimizdeki önemi büyüktür.
İpek Yolu ve Kral Yolu üzerinde bulunan bu güzide kentimizin tarihi M.Ö. 7 binli yıllara kadar uzanıyor.
Milli Mücadele, Mustafa Kemal Başkanlığındaki Heyet-i Temsiliye üyeleri tarafından 2 Eylül-18 Aralık arası 108 gün Ankara’dan önceki son durak olan Sivas’ta yöneltildi. Tercih edilmesinin nedeni ise işgal edilmemiş olmasının yanı sıra Mustafa Kemal’e verdiği güvendi!..
Sivas TED Koleji
Sivas TED Koleji’ne 7 yıl önce de gelmiştim. Çok yeniydi. Taşlar şimdi çok daha yerli yerine oturmuş.
Genç Bakış tarzı bir söyleşide bu kez öğrencilerimizden Zeynep ve Tarık sordu, konuk olarak da ben cevap verdim.
Derslerine öyle iyi çalışmışlardı ki eğitime, geleceğe ve gençliğe yönelik olarak ne varsa hepsini sordular. İzleyicilerden de soru aldılar. Saatler nasıl geçti anlayamadık.
Kalabalık mıydı? Evet ama çok daha kalabalık olabilirdi.
Genç Bakış gençliği artık yok diyenlere taş çıkartırcasına akla gelebilecek her soruyu zarafetle, cesaretle, örneklerle öylesine çarpıcı bir şekilde sordular ki, ben olsaydım onca birikimle bu süreci daha iyi yönetemezdim diye düşünmeden edemedim…
100. Yıl’da 100 etkinlik
Bu hızlı tempoda bir ara Vali Yılmaz Şimşek’i de ziyaret ettik. Daha önceki gelişimizde ziyaret ettiğimiz Vali Davut Gül şimdi İstanbul’da onun ve ondan sonraki valimiz Salih Ayhan’ın Sivas’a kattığı katma değerler gibi yeni valimizden de Sivas’a çok önemli değerler kazandıracak izlenimi aldım.
Sivas hızlı trenle şimdi her yere çok daha yıkın. Seyahat etmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve özellikle yaşadığımız topraklar üzerindeki binlerce yıllık tarihe ilgi duyuyorsanız yolunuzu bir şekilde Sivas’a düşürün.
Kesinlikle pişman olmazsınız…
Özetin özeti: Yaşadığımız topraklarda bizleri üzen yaşanmışlıklardan çok daha fazlası var. Ne olur onları da keşfedin. İçlerinde sizi mutlu edecek, gururlandıracak çok önemli ayrıntılar bulacaksınız.