Millet İttifakı’nda ‘kabine hamlesi’

Mehtap Gökdemir – 14 Mayıs seçimlerinde milliyetçi oylardaki yükseliş ve ATA İtitfakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan’ın aldığı sürpriz oy oranının ardından 2. tur stratejisini bu tabana yönelik mesaj odaklı kurgulayan Millet İttifakı içinde bazı partiler, 28 Mayıs’teki seçimden önce kabinenin ve önemli kurumların başına gelecek isimlerin açıklanmasının faydalı olacağı görüşünü savunuyor.

Kadro açıklamasının seçimi kazandıracağını iddia edenler, “Kılıçdaroğlu programlarında TÜİK Başkanı, Prag Büyükelçisi, Diyanet İşleri Başkanı’yla kürsüye çıksa iyi olur. Bakanların hepsi olmasa da bazı isimler açıklanabilir. Çünkü bu bakanlık meselesi bazı partiler arasında da yarışa neden oldu. Sekiz cumhurbaşkanlığı yardımcılığı da fazla. Bu sayı inebilir. Bazı genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı değil, bakan olabilirler” görüşlerini dile getiriyor.

İttifak içerisinde bazı partiler bu teze karşı, seçimden önce bakanların açıklamasının doğru bir hamle olmayacağını ifade ederken, CHP içinde de bu konuda görüş ayrılığı bulunuyor. CHP’de bir grup kabinenin açıklanmasının yararlı olacağı düşüncesine destek verirken, bir grup da bunun seçim öncesi tartışma yaratacağı ve tepki çekeceğini savunuyor.

İsim ya da partisi

Milliyet’e değerlendirmede bulunan CHP’li bir kurmay, bakanlıklarla ilgili bir beklenti olduğunu belirterek, “Özellikle terör meselesinde güven verilmesi açısından Milli Savunma, İçişleri gibi bakanlıkların açıklanması yönünde bir beklenti ve talep var. Bütün kabine değil, ama bazı bakanlıklar. Bakanın isim olarak açıklanması yerine, bu bakanlıkların hangi partide olacağının açıklanması yönünde öneriler de dillendirildi. MİT, Diyanet gibi kritik kurumlar da aynı çerçevede gündemde” ifadelerini kullandı.

Ağırlıklı olarak Milli Savunma ile İçişleri Bakanlığı’nın açıklanması yönünde bir beklenti olduğunu ifade eden CHP’li kaynak, bu şekilde milliyetçi tabana da bir mesaj verileceğine işaret ederek, “Kaygının kaynağı belli ki milli güvenlik, terör meselesi. Öyle olunca kitleye güvence verecek, rahatlatacak biri olsun diye açıklanabilir. Hem CHP tabanından hem de değişik kesimlerden böyle bir talep var” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir