Mehtap Gökdemir / Önder Yılmaz – Dünkü seçimlerde saat 01.15 itibarıyla Anadolu Ajansı’nın (AA) yayımladığı verilere göre, Millet İttifakı yüzde 35.03 oy oranına ulaşırken toplam 211 milletvekili çıkardı. CHP 167, İYİ Parti ise 44 milletvekiline ulaştı. 2018 seçimlerinde yüzde 32.60 oy oranını yakalayan Millet İttifakı bu seçimde kısmi oy oranı artışıyla milletvekili sayısını 22 artırmış oldu. Ancak CHP’nin kontenjan ayırdığı milletvekilleri dışarda bırakıldığında CHP’nin 2018’e göre milletvekili sayısı düşecek. Millet İttifakı yine en çok oyu sahil şeridinden aldı. İttifak, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli, Antalya, Eskişehir ve Mersin’de Cumhur İttifakını oy yüzdesi olarak geride bıraktı. CHP yıllar sonra Diyarbakır ve Rize’den milletvekili çıkardı. Seçime CHP listesinden giren DEVA, Saadet, Gelecek ve DP’nin toplam 35 milletvekili Meclis’te temsil edilme şansını elde etti. İYİ Parti ise yüzde 9.97 oy oranı ile 26 ilde 45 milletvekili çıkardı. İYİ Parti 2018 yılına göre milletvekili sayısını sadece 2 artırmış oldu, sürpriz kaybını Erzurum’da yaşandı ve sandalyesini kaybetti.
AA’nın yüzde 93.86 açılan sandık oranına göre, Millet İttifakı bileşenlerinden CHP Ankara’da toplam 13, İYİ Parti de 5 olmak üzere 18 milletvekili çıkardı. İttifak Ankara’da Çankaya, Yenimahalle, Etimesgut ilçelerinde Cumhur İttifakı’nı geçti. Ankara’da DEVA Partisi kontenjanından CHP listesinde yer alan Sadullah Ergin, İdris Şahin ile Gelecek Partisi’nden Nedim Yamalı, Saadet Partisi’nden Mesut Doğan Meclis’e girdi.
Başörtülü vekil
İstanbul’da CHP’den 30, İYİ Parti’den 8 olmak üzere toplam 38 milletvekili Meclis’e girdi. CHP’nin İstanbul’da giren isimleri arasında suikaste kurban giden Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Emekli Büyükelçi Namık Tan yer aldı. Demokrat Parti’den Cemal Enginyurt, Gelecek Partisinden Selim Temurci, İsa Mesih Şahin, Doğan Demir, Saadet Partisinden Mustafa Kaya, Bülent Kaya, Birol Aydın, DEVA’dan Mustafa Yeneroğlu, Medeni Yılmaz, Elif Esen, Evrim Rızvanoğlu da CHP listesinden Meclis’e girdi. CHP’nin ilk başörtülü milletvekilleri sıfatı DEVA Partisin’den Elif Esen ve Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün oldu. CHP Parti Meclisi üyesi başörtülü Sevgi Kılıç ise Meclis’e giremedi.
İzmir’de CHP 14, İYİ Parti 3 olmak üzere toplam 17 milletvekili çıkardı. Demokrat Parti kontenjanından Haydar Altıntaş ve Salih Uzun da Meclis’e taşınan isimler oldu.
Deva, Gelecek, SP ve DP’den 35 kişi
Gelecek Partisi kontenjanından 9, DEVA Partisi’nden 14, DP’den 3 ve Saadet Partisi’nden 9 olmak üzere toplam 35 isim CHP milletvekili olarak Meclis’e girerken, CHP milletvekili çıkaramadığı il sayısını 24’den 18’e indirdi. CHP; Ağrı, Aksaray, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Muş, Siirt, Tunceli, Van, Yozgat, Bayburt, Batman, Şırnak, Iğdır, Mardin’de milletvekili çıkaramazken, Kars, Rize, Düzce, Ardahan’dan 1’er milletvekilliği kazandı.
İYİ Parti’de değişen yok
2017’de kurulan ve ikinci seçim sınavını veren İYİ Parti, seçim öncesindeki oluşan yüksek oy oranı beklentisini yakalayamadı. Yıl içindeki anketlerde oy grafiği gittikçe yükselen ivme gösteren İYİ Parti’de, Genel Başkan Meral Akşener’in 3 Mart’ta Altılı Masa’dan kalkıp tekrar geri dönmesinin yarattığı olumsuz etkiyi gideremediği görüldü. Türkiye genelinde yüzde 9.97 oy oranında kalan İYİ Parti 2018’de çıkardığı 43 milletvekilini sadece iki artırarak 45’e yükseltebildi. İYİ Parti, Ankara’da beş, İstanbul’da sekiz, Antalya, İzmir, Adana ve Mersin’de ise ikişer milletvekili çıkardı. İYİ Parti’nin belirli ölçüde başarılı olduğu seçim bölgeleri arasında; Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Denizli ve Aksaray yer aldı.
Kritik isimler Meclis’te
İYİ Parti’nin yönetici kadrosundan Genel Başkan Yardımcıları Cihan Paçacı, Koray Aydın, Ümit Dikbayır, Şenol Sunat ile Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, gibi önemli isimler milletvekili seçildi. Bir dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doktoru olan Turhan Çömez Balıkesir’den ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eski özel kalem müdürü Ömer Karakaş Aydın’dan seçilerek Meclis’e girdi. Ayrıca Yozgat’tan Lütfüllah Kayalar, Hatay’dan eski MHP Milletvekili Şefik Çirkin ve Mersin’de de eski MHP’li Mersin eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz İYİ Parti’nin milletvekilleri oldu. Eski futbolculardan Gökhan Zan memleketi Hatay ikinci sıradan seçilemezken, Ünal Karaman Konya’dan Meclis’e girmeyi başardı.
Şahin ve Gaydalı başaramadı
Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Bitlis’te Gaydalı Aşireti’nden eski ANAP ve AK Parti milletvekili Edip Safter Gaydalı ise İYİ Parti adına ipi göğüsleyemedi.
Ortak liste illeri
CHP ve İYİ Parti 16 ilde iş birliği yaptı. İYİ Parti, CHP ile ortak liste yaptığı yedi ilden ikisinde başarı sağladı. Yozgat ve Aksaray’dan vekil çıkaran İYİ Parti, Gümüşhane, Bitlis, Bayburt, Muş ve Çankırı’da başarılı olamadı.
Yıllar sonra Diyarbakır
Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de CHP milletvekili çıkaramazken, Erzican’dan Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül Meclis’e girdi. Parti ayrıca yıllar sonra Diyarbakır’dan Sezgin Tanrıkulu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’den Tahsin Ocaklı ile Meclis’te temsil edilecek.
Türkan Elçi’ye CHP rozetini Genel Başkan Kılıçdaroğlu takmıştı.
Ankara’da DEVA Partisi kontenjanından CHP listesinde aday gösterilen Sadullah Ergin ve İdris Şahin de Meclis’e girdi.