Midye dolmayı dünyaya tanıtacak

İsmail Şahin / İSTANBUL – Şirket Balıkesir’in Erdek ilçesinde Nora Su ürünleri firması ile birlikte hem midye üretimi hem de Türkiye’nin ilk ve tek entegre midye tesisinde günlük 1000 kg midye dolma üretimi yapıyor. Yerli üretim ve en yeni teknolojiye sahip ekipmanlarla kurulan midye üretim çiftliği yıllık 3 bin ton kapasiteye sahip.

Bu tesiste aynı zamanda ham midye satışı da yapıyor. CarrefourSA Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Murat Dinçer, “Türkiye’nin en büyük balık perakendecisi olarak, sezonunda 80 çeşit balığı raflarımıza taşıyoruz. Balığın, ciromuzdaki payı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yılı 12 bin tonla kapattık, 2024 yıl sonu hedefimiz ise 19 bin ton. Su ürünleri kategorisinde ürün çeşitliliğimizi genişletmeyi hedefliyoruz. Tazeliği merkeze aldığımız su ürünleri kategorimizi, midye dolma ürünümüzle taçlandırıyoruz. Türk mutfağının sevilen bu lezzetini, Balıkesir Erdek’e bağlı Ocak Köyü’nde yer alan Türkiye’nin ilk ve tek entegre midye tesisinde üreterek hem yerel üretime katkı sağlıyor hem de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini destekliyoruz“ dedi.

Denizi de temizliyor

Türkiye’de su ürünleri tüketiminin Avrupa’nın çok gerisinde olduğuna işaret eden Dinçer, “TÜİK verilerine göre, Türkiye’de kişi başı su ürünleri tüketimi yıllık 6.8 kg iken, Avrupa’da bu rakam 22 kg’a kadar çıkıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, su ürünleri tüketimini artırmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek entegre midye tesisinde hayata geçirdiğimiz midye dolma üretimi kapsamında kullandığımız teknoloji ile deniz temizliğine önemli ölçüde katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

Midye dolmanın, Türk halkının severek tükettiği ve son dönemlerde yurt dışından da büyük ilgi gören, katma değeri yüksek bir lezzet olduğunu vurgulayan Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Amacımız, müşterilerimize uygun fiyatlı, temiz, güvenilir ve kaliteli midye dolmayı sunmak. Bu kapsamda, Balıkesir Erdek’teki tesisimizde günlük 1000 kg üretim kapasitesine ulaşarak, midye dolma ürününü mağazalarımızda satışa sunuyoruz. Türk lezzetini katma değerli hale getirerek, kendi yerel gücümüzle dünya pazarlarına taşımayı hedefliyoruz. Bölgede sağladığımız istihdamla, özellikle kadınların iş gücüne katılımını destekliyoruz. Şu anda tamamı Erdek bölgesinden olmak üzere yaklaşık 30 kadın çalışana istihdam sağlayarak hem meslek sahibi olmalarını sağlıyor hem de işgücüne kazandırıyoruz.

Üretimde kullandığımız teknelerimiz dahil olmak üzere makine ve ekipmanların tamamı yerel üretim. Midyenin açık denizde toplanmasından itibaren, temizleme, yıkama ve arındırma, pişirme aşamalarına kadar her adımda yatırım gücümüzü kullanıyoruz. Üretim süreçlerimizde gıda güvenliği ve ürün kalitesini en yüksek standartlarda tutuyor, sağlık ve hijyen mevzuatlarının gerektirdiği koşullarda üretiyor, tüm aşamaları titizlikle kontrol ediyoruz.”

‘Çiftlik’ kurmak 3 milyon dolar

– Bir midyenin 5-6 cm yenilebilir seviyeye ulaşması için 18-24 ay gerekiyor.

– Midye hasat edildikten sonra buzdolabı sıcaklığında 7 gün canlı kalıyor.

– Hasatta küçük midyeler ‘çoraplama’ yöntemiyle yeniden ekiliyor.

– Yunanistan’da midye çiftliklerinde yılda 35 bin ton üretim gerçekleştiriliyor

– İspanya’nın yıllık midye üretimi 300 bin tonu buluyor.

– Bir midye çiftliği kurmak 3 milyon dolara mal oluyor.

Özel halatlara tutunuyor

Türkiye’de midye üretiminde 50’den fazla üretim alanı ve 20 üretim tesisi bulunuyor. Çevresel raporlarla tespit edilen üretim tesislerininde dubalara tutturulan 18 metre uzunluğundaki özel yapım halatlar sarkıtılıyor. Midye bu halatlara doğal olarak tutunarak büyümeye başlıyor. yaklaşık 18-24 ay arası süren bu süreçte yemleme de yapılmıyor. Midye deniz suyunu filtre ederek besleniyor, bu sayede tesisin kurulduğu alanda suyun temizlenmesine de yardımcı oluyor. Bu tesislerde tamamen ağır metallerden arındırılmış olarak yıllık 10 bin ton üretim gerçekleşiyor. Türkiye’deki midye tüketimi ise 100.000 ton yani 90 bin ton kontrol edilemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir