HANİFE BAŞ- Türkiye’de bir dönem çok gündeme gelen metaverse’in gündemden düşmesi ‘metaverse kışı’ olarak adlandırılıyor. Metaverse’ü sanal arsa satıp para kazanmak olarak gören büyük bir kesimin olduğu ve bu kesimin kripto piyasasındaki olumsuz havayla birlikte metaverse kavramından da uzaklaştığı görülüyor.
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Türkiye’de kavramın içinin boşalmaya başladığı için ‘metaverse kışı’nın yaşanmaya başladığını söyledi. Eraslan, “Son aylarda Türkiye’de metaverse kavramına olan ilgide bir düşüş kaydedildiğini görmek mümkün. Oysaki dijital büyük patlama olarak da nitelendirilen ve yeni bir çağ başlatacağı düşünülen metaverse kavramını doğru anlamak, geleceğin pek çok ekosistemini metaverse üzerinden tanımlamak ve bu dünyanın felsefesini belirlemek gerekli ve önemli” dedi.
Metaverse’ün on yılda en büyük yeni büyüme fırsatı olacağını ve 2030’a kadar 5 trilyon dolara varan değer üretme potansiyeli ile görmezden gelinemeyecek bir pazar imkânı sunduğunu dile getiren Eraslan, “Burada sorulması gereken soru Türkiye bu pazarda yerini alabilecek mi? Ülkemiz henüz bu yeni dünyanın getireceği fırsatlara ulaşamadan metaverse kavramının sadece sanal gerçeklik gözlükleriyle bağlandığımız ortamlara ya da metaverse dünyasında arsa alım satım işlemlerine indirgenmesi kavramdan uzaklaşılmasına neden oluyor. Türkiye’de yaşanan metaverse kışı oldukça endişe verici” dedi.
Uzun vadeli bakılmalı
SODİMER Başkan Yardımcısı Tuğba Yulet Yılmaz ise, Türkiye Metaverse Platformu üyelerinin görüşleri alınarak ‘metaverse kışı’nın yaşanma nedenlerinin şu şekilde tespit edildiğini aktardı:
“Metaverse’ü sanal arsa satıp para kazanmak olarak gören büyük bir kesim var. Bu kesim kripto piyasasındaki olumsuz havayla birlikte metaverse kavramından da uzaklaştı. İnsanlar devamlı metaverse terimini duyup görmekten sıkılmış olabilir ve bu terimleri aşırı abartılmış pazarlama terimi olarak yorumlayabilir. Pandemi etkisini kaybettikçe ve insanlar yüzyüze çalışmaya ve sosyalleşmeye döndükçe sanal alanlara duyulan ihtiyaç azalması ile birlikte metaverse’e ilgi de azaldı. Enflasyon zirve yapınca birçok şirket harcamalarını kıstı. Yaz döneminde şirketlerin karar mekanizması durdu.”